Bullitt Mobile Ltd. heeft diverse telefoon merken onder haar dak zitten. Enkele merken die daaronder vallen zijn: Landrover en CAT (Caterpillar). Landrover is bekend van de terrein auto’s en CAT is vooral bekend vanwege de voertuigen voor bouwvakkers en wegenbouwers.
CAT is nu enkele jaren actief op de smartphone markt en men legt daarbij vooral de aandacht op robuuste smartphones. De telefoons kunnen tegen een stootje, zijn waterdicht en zijn daardoor absoluut geschikt voor “onhandige” consumenten. Echter zullen de telefoons vooral voor de zakelijke markt zijn bedoelt, maar je hoeft je daar niet door te laten tegenhouden. Naast die speciale features, moeten de smartphones ook standaard zaken goed afhandelen. Denk daarbij aan een camera voor goede kiekjes op het werk, een prima processor en genoeg werkgeheugen om de dagelijkse taken goed en zonder vertraging uit te kunnen voeren.
Twee jaar geleden werd CAT S60 gelanceerd en Tweakers publiceerde rond dat moment een preview over die smartphone met een zeer bijzondere eigenschap. De S60 was namelijk voorzien van een warmtecamera van het merk Flir. Twee jaar later lanceerde Caterpillar op het MWC in Barcelona de opvolger: de CAT S61. Naast een hogere resolutie voor de warmtebeelden, zijn onder andere de camera, processor en accu flink verbeterd. Dit zijn zaken die ervoor moeten zorgen dat de koper simpelweg alles met de smartphone moet kunnen doen, net als met een doorsnee toestel van elk ander merk.
Deze zaken zal ik nader bekijken in deze volledige review.
Ik wil bij deze CAT bedanken voor het uitlenen van deze CAT S61 smartphone.
- Inleiding
- Uitpakken
- Ontwerp
- Beeldkwaliteit
- Hardware & Benchmarks
- Accu
- Software
- Camera
- Specificaties & Fotogalerij
- Extra informatie en links
- Tot slot
- Reacties
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Laatst gebruikte firmware versie: LTE_D0201121.0_S61_0.046.02
Product: CAT S61: Prijs bij publicatie: €875,-.
Op de voorkant van de verpakking is een afbeelding van de S61 aangebracht. Net als bij de CAT S41, is de verpakking stevig en uitgevoerd in de kleuren zwart en geel. Via de doos is niet duidelijk wat voor speciale functies de S61 aan boort heeft. Daarvoor zou je dus eigenlijk naar de website moeten gaan om daarachter te komen.
Als de deksel van de doos wordt opgetild, dan zie je de smartphone direct liggen. Onder de kartonnen houder liggen de twee handleidingen, USB-C kabel en de EU stekker.
Inhoud van de doos:
- 1 x CAT S61 smartphone
- 1 x USB-C kabel
- 1 x 9H screenprotector (standaard aangebracht)
- 1 x EU adapter
- 2 x Documentatie
Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:
De CAT S61 is een stevige telefoon die een val van 1,8 meter moet overleven. De telefoon heeft de militaire MIL SPEC 810G certificering en met een IP69 rating is hij gedurende 60 minuten waterdicht tot 3 meter. Door de plaatsing van de interne hardware en enorme accu was het, volgens de product expert van CAT, niet mogelijk om de camera op dezelfde hoogte te maken als de rest van het toestel. Hierdoor steekt de warmtecamera uit aan de rechter bovenkant van de telefoon.
De voorkant van de smartphone bestaat uit een traditioneel vlakke 5,2″ 16:9 scherm met een Gorilla Glass 5 glasplaat. De randen van de telefoon zijn gemaakt van rubber en metaal. De achterkant is voorzien van een rubberen laag met een stroef motief, dit zorgt voor een goede grip. De randen steken een stukje uit, waardoor het glas beschermd blijft als de telefoon met de voorkant op een massieve ondergrond ligt. Tijdens het gebruik voel je de randen wel, maar je hebt er nauwelijks last van.
Aan de voorkant zijn onder de glasplaat, drie grote hardware knoppen aanwezig die goed te bedienen zijn met je handschoenen aan. Bij de S41, was het mogelijk om de telefoon onder lichte druk te buigen. Bij deze S61 is dat gelukkig niet mogelijk en dat komt doordat het (interne) frame van metaal is gemaakt.
Door het massieve design, is de telefoon niet goed met 1 hand te bedienen. De telefoon blijft goed in je hand liggen en zal er niet snel uitglijden, maar door de dikte en het hoekige ontwerp voelt hij niet natuurlijk aan in de hand. De afwerking is verder wel in orde, waardoor je geen randen in je handpalm zal voelen. Qua formaat (163x78x13mm) moet je denken aan een combinatie van een iPhone 8 Plus en Samsung Galaxy note9. De hoogte komt overeen met de Note9 en de breedte komt met de iPhone 8 Plus. Het is daardoor vooral de dikte en het design die de telefoon massief maakt.
Rechts bovenaan de telefoon steekt de camera uit en aan de voorkant daarvan is het CAT logo aangebracht. Bovenin het scherm zie je van links naar rechts de volgende onderdelen: RGB notificatie LED, 8MP frontcam, licht sensor (bel)luidspreker en nét daarboven is een uitsparing voor de microfoon aangebracht. Onderaan het scherm zijn drie rubberen knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een driehoekige Terug knop, ronde Home knop, en een vierkante Historie knop. De knoppen bevatten geen trillende feedback of achtergrondverlichting. Doordat de grote knoppen zo goed voelbaar zijn, is een trillende feedback niet een optie die ik heb gemist.
Net als bij de S41, zie ik ook bij dit model de aan-/uitknop liever onder de losse volume knoppen. Dat zorgt er namelijk voor dat het bedienen van de aan-/uit knop wat natuurlijker en praktischer gaat. Op dit moment zal je over het algemeen je 2e hand gebruiken om de telefoon te ontgrendelen. Tevens mis ik hier een vingerafdrukscanner, zodat je simpelweg met je vingerafdruk kan ontgrendelen in plaats van een pincode of patroon in te geven. Als alternatief kun je gelukkig nog wel instellen dat je het scherm laat oplichten door 2x op de home knop te drukken, echter ontbreekt de optie om de telefoon met je gezicht te ontgrendelen (met de normale frontcam).
- De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop, twee losse volume knoppen en de geur detector.
- Aan de linkerkant is plaats gemaakt voor de sim kaart, gecombineerde simkaart/SD tray en de programmeerbare knop.
- De onderkant is voorzien van een USB-C poort achter een klep, een microfoon en een mono speaker.
- De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang achter een klep, de hoofdtelefoon kan ook dienen als antenne voor de FM radio.
- Aan de achterkant van de telefoon zijn de Flir camera, reguliere 16MP camera, Dual tone LED verlichting en de sterke laser te vinden om mee te meten.
Het 5,2″ LCD scherm heeft 1980×1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 424. De individuele pixels zijn voor de meeste mensen niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast en dat werkt in praktijk prima. Het scherm wordt in stappen donkerder of lichter gemaakt en dat is wel te zien. Tenslotte is het scherm goed af te lezen op een zonnige dag.
Als het scherm onder water is, dan kan het niet volledig worden bediend. Als je met de telefoon in de regen staat of onder de douche zou staan, dan is de telefoon goed te bedienen. Bij andere waterdichte telefoons merk je dat de druppels worden geregistreerd als aanrakingen. Daarnaast kan het scherm redelijk goed worden bediend met handschoenen aan. Als de aanrakingen niet goed worden geregistreerd, dan kun je er alsnog voor kiezen om de handschoen modus in te schakelen.
De telefoon wordt aangedreven door een 14nm octa-core processor van Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 630 (SDM630) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 4x 2,2GHz (A53) en 4x 1,8GHz (A53) cores. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 1333MHz. Deze processor was al een jaar op de markt voordat CAT deze in dit toestel plaatste.
De grafische beelden komen van een Adreno 508 GPU op maximaal 650MHz.
Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 7 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 5 runs overblijft.
Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
De resultaten.
De telefoon doorstond alle testen zonder problemen. Ik was het meest verrast over de 3D Mark scores, waarbij Ice Storm Unlimited te eenvoudig was voor de CAT S61. Hij scoort daarmee zelfs hoger dan de Snapdragon 835 van vorig jaar. De overige scores liggen echter onder het gemiddelde niveau van mijn geteste smartphones. De CAT S61 ligt over het algemeen boven de scores van de populaire Xiaomi Mi A1 (Mi A2 Lite) waar de voorgaande Snapdragon 625 processor in zit. In de menu’s reageert de telefoon zonder haperingen en gamen op deze smartphone gaat zonder noemenswaardige problemen en zal hij ook lekker koel blijven.
Van de aangegeven 4GB werkgeheugen kan 3,7GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 2GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1GB – 1,8GB vrij is aan werkgeheugen (getest met Device Info HW) en dat zorgt voor een snelle en stabiele telefoon.
De telefoon is voorzien van 64GB intern opslaggeheugen en dat kan met een SD kaart verder worden uitgebreid, echter kun je de 2e sim dan niet meer gebruiken. De telefoon kan van 64GB gebruik maken en daarbij is direct 17,92GB van in gebruik door het systeem en standaard applicaties. Hierdoor kun je uiteindelijk zo’n 44GB in de praktijk gebruiken voor je apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.
Update software
De nieuwste software zal via OTA of via een handmatige update, naar de telefoon worden gestuurd. Bij het in gebruik nemen van de smartphone (begin augustus 2018), stonden er enkele updates klaar voor installatie. Helaas moet je updates 1 voor 1 binnen halen voordat je bij de meest recente versie bent. In de meest recente update (halverwege september) is het beveiligingsniveau van Android naar 1 september gebracht.
In de laatste update heb ik gemerkt dat de telefoon wat stabieler is geworden, want ik merkte met de voorgaande versie, dat de telefoon zichzelf soms herstartte en daardoor niet altijd direct kon worden ingeschakeld. Het leek erop dat de accu helemaal leeg was, maar gelukkig kon de telefoon na enkele minuten alsnog worden ingeschakeld.
Ter info:
Alle telefoons die worden geleverd met Android 8 (of hoger) zijn voorzien van Treble. Hierdoor is het bijna een peulenschil om een custom rom voor diverse telefoons uit te brengen, zie dit nieuwsbericht van Hardware.info.
De telefoon is afgerond met firmware versie: LTE_D0201121.0_S61_0.046.02
Hoofdscherm
De telefoon is voorzien van een appdrawer met apps achter een hoofdmenu. Bij het installeren van een nieuwe app, zal deze normaal gesproken op het hoofdscherm worden geplaatst. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen. Als er vanaf het hoofdscherm naar boven wordt geveegd, dan kom je uit in de appdrawer waarin alle apps staan.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de quick settings zichtbaar. Als je die actie vanaf het lockscreen uitvoert, dan zal je direct alle quick settings zien.
Applicaties
De telefoon wordt redelijk kaal geleverd, zonder al teveel applicaties. Uiteraard zitten er bij dit Android toestel een hoop Google applicaties bij, maar daar ontkom je simpelweg niet aan. Er zijn ook enkele CAT specifieke applicaties meegeleverd zoals App Toolbox, Air en de MyFLIR app.
Vanuit Google worden 12 apps meegeleverd waaronder: Google Foto’s, Play Muziek, Play Films, Drive en Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen.
Verbindingen
De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.
Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.
GPS
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met een profiel waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de interne GPS, dus zonder het gebruik van telefoonpalen of Accesspoints.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere Sygic en Google Maps. GPS test laat zien dat de foutmarge op ongeveer 5 meter ligt en dat komt overeen met de meeste telefoons.
Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe Android autoradio en een smartwatch. De telefoon werd direct door de autoradio en smartwatch herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed te verstaan via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.
Bellen
T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van “smartdialing”, zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken.
Internet
De internet snelheid is met 100-130Mbit goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.
Luidspreker
De telefoon is voorzien van 1 speaker en die zit aan de onderkant. Het geluid is voldoende en dankzij de body van de telefoon, is het geluid lekker vol. Het is jammer dat er geen 2e speaker is aangebracht, maar ik kan me voorstellen dat de prioriteiten elders lagen.
Extra’s
De S61 heeft 3 features die je bij geen enkele telefoon ziet.
- Een warmtecamera van het merk Flir, zodat je door middel van infrarood, warmte verschillen of warmte lekkages kunt waarnemen. Het openen van de MyFLIR app gaat wat langzaam, waardoor je ongeveer 10 seconden moet wachten voordat je die camera kunt gebruiken. Je kunt filmopnames of foto’s maken. Ik heb onder andere de temperatuur van een computer, verwarming en barbecue vlees getest. De camera kan voor diverse doeleinden erg nuttig zijn.
- Een rode laserlicht om afstanden te meten. Door gebruik te maken van de Meetapp, met de vreemde naam: Camera, kun je ervoor zorgen dat het fel rode licht uit je smartphone zal schijnen. Wees hier voorzichtig mee, want het licht kan schadelijk zijn voor je ogen. Met de laser is het mogelijk om afstanden tot 8 meter nauwkeurig te meten. Het is even oefenen met de app, maar na enkele testsessies krijg je steeds het juiste resultaat te zien.
- Tenslotte is er ook nog de app Air, die de luchtkwaliteit rondom de smartphone test. Hiermee heb ik het minste getest. Ik kom namelijk niet snel in een omgeving die schadelijk is voor de gezondheid. Naast gevaarlijke geuren, controleert de telefoon ook automatisch de luchtvochtigheid en de temperatuur van een kamer en geeft hierover een cijfer/kleurcodering.
De telefoon is voorzien van een zeer grote niet-verwisselbare Li-Ion 4500 mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: Wifi, GPS en Bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, LinkedIn, Amazfit smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak zo’n 65% over, bij een schermgebruik van ongeveer 2-3 uur. Het resultaat hiervan vind ik erg goed voor een accu met deze capaciteit en een mid-range smartphone. Bij normaal gebruik kan ik met gemak de volgende avond redden. Het resultaat kan nog hoger zijn, als de accu in een nacht niet met zo’n 10% zou zakken. Dit zag ik ook bij de Mi A1 toen ze overstapten op Android 8 en wellicht is dit bij CAT ook nog wel op te lossen door middel van een nieuwe software update.
Uiteindelijk is deze smartphone met gemak 2 dagen te gebruiken bij licht/normaal gebruik.
Licht / normaal gebruik na bijna 24 uur (incl. nachtrust).
Zwaar gebruik na ongeveer 38 uur incl. 2,5 uur gamen.
(Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).
Accutesten door middel van apps
De Geekbench accu test is weer terug van weggeweest. De accutest was een tijd niet meer beschikbaar in de Geekbench app en daardoor zijn een aantal voorgaande smartphones daar niet mee getest. Hierdoor kan ik niet alle recent geteste telefoons meenemen in de resultaten.
De resultaten spreken voor zich, dit is eigenlijk een van de beste smartphones, als de accu een van het belangrijkste component voor je smartphone is.
Foto’s
De telefoon is voorzien van 2 camera’s aan de achterkant, echter is de 2e camera niet een exemplaar die je normaal gesproken op een smartphone ziet. De 2e camera kan namelijk niet worden gebruikt voor standaard foto’s. Hierdoor gebruikt de CAT S61 dus gewoon een enkele camera om normale foto’s mee te maken.
De camera heeft mij af en toe verrast en soms komen er mooiere foto’s uit de lens dan ik vooraf had verwacht. Sommige zien er zelfs beter uit dan op de high-end Xiaomi Mi6 smartphone uit 2017. Wat ik helaas wel merkte, was dat de camera niet altijd direct reageerde en dat de app soms compleet vast liep. Dit was vooral in de periode waarin ik de smartphone veel gebruikte (tijdens de IFA bijvoorbeeld). Na de installatie van de laatste update heb ik dit probleem niet meer gezien, maar vanaf dat moment had ik ook veel minder foto’s gemaakt.
De foto’s zien er overdag eigenlijk altijd goed uit en je kunt prima plaatjes schieten. Het is ook meer dan goed genoeg voor op de bouw of in een serverruimte. De kwaliteit is in ieder geval een stuk beter geworden in vergelijking met de minder krachtige CAT S41.
De foto’s die in de avond zijn gemaakt, zien er niet altijd even scherp uit en het komt daarmee overeen met mid-range smartphones uit China, zoals de Xiaomi Redmi serie. De kwaliteit van avondfoto’s is bij veel smartphones een punt van verbetering en het is belangrijk om dergelijke foto’s in een review te laten zien. Hieronder zijn enkele avond foto’s terug te zien.
Avondfoto’s:
Avondfoto’s, flitsertest:
Frontcam
De nachtfoto’s van de portretten zijn dankzij de “flitser” redelijk te noemen en zijn de vormen van het onderwerp goed te herkennen. CAT heeft nu namelijk de mogelijkheid ingebouwd om het scherm op te laten lichten om een flitser te simuleren. Voorheen zag je dit vooral bij Apple smartphones, maar gelukkig wordt dit steeds vaker toegepast bij Android toestellen. Hierdoor kun je ook met weinig licht redelijke foto’s maken. De zelfportretten die overdag worden gemaakt, zien er goed uit. Het is prima voor social media en voor video chat.
Filmen
De kwaliteit van de filmpjes is erg goed en alles is goed op te nemen. De camera kan in 4K opnemen, maar helaas ontbreekt er een optische beeldstabilisator om alles scherp te houden. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto’s maken en in te zoomen. Je kunt dan tevens steeds opnieuw focussen op het object om alles goed te blijven filmen.
Videotest 1:
Videotest 2:
Videotest 3:
Videotest 4:
Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Links
- Officiële CAT S61 productpagina.
- Download hier de laatste handleiding.
Promotie video’s van de CAT S61:
In eerste instantie had ik verwacht dat de S61 vooral een uitgebreide CAT S41 zou zijn, met slechts een warmtecamera als extra feature. Echter ben ik over deze telefoon meer dan tevreden en zijn alle basis ingrediënten in orde. Er zijn enkele minpunten die ik nog wel moet benadrukken.
De accu is uitstekend, maar het verliezen van 10% accu tijd in een nacht, is dan toch wel veel. Het ontbreken van een biometrische scanner is jammer en het zou mooi zijn als je door middel van de camera of vingerafdruk kon inloggen. Als alternatief kun je namelijk nog altijd gebruik maken van een pincode of veegpatroon. Tenslotte nog een punt van kritiek op het design, hij is erg log en groot en het is jammer dat (Flir) camera boven de behuizing uitsteekt. Oh ja, de prijs… Ik denk dat die marktconform is, maar vooral interessant voor particulieren en bedrijven waarbij een Flir camera een toegevoegde waarde is.
Dan de pluspunten van deze smartphone. De telefoon is zeer val bestendig en kan zonder problemen mee onder water. Als navigatie op de motor doet hij zijn ding goed en je kunt het scherm zelfs met je handschoenen bedienen. De camera is veel beter dan verwacht (al is de kwaliteit uiteraard niet zo goed als de high-end smartphones van Samsung/Apple/Huawei). De camera maakt mooie afbeeldingen en dat viel mij vooral op tijdens persconferenties op de IFA. De accu is beter dan het gros van de smartphones en je kunt er met gemak 2 dagen mee overbruggen. Oh ja, je kunt door middel van de 3,5mm connector zonder problemen je FM zenders ontvangen.
De telefoon ziet er groot en lomp uit en dat is hij eigenlijk ook wel. Mensen die graag rondlopen met een Samsung Galaxy Note 8/9 of iPhone 8 Plus, zullen een smartphone van dit formaat wel gewend zijn. Het enige wat vreemd zal aanvoelen, is de dikte van de telefoon en de “ingebouwde” rugged beschermhoes.
De telefoon is snel, is voorzien van de laatste patches, heeft een dikke accu en de camera is goed genoeg voor de meeste foto’s. De telefoon krijgt een score van het maximale 5 sterren oftewel een 10!
Eindscore
Flinke prijs voor een mid-range smartphone (als je geen boodschap hebt aan de unieke Flir camera).
Geen vingerafdrukscanner om de telefoon snel en veilig te ontgrendelen.
Het logge design verdiend geen schoonheidsprijs.
Positie van de aan- /uitknop is niet ideaal, deze zou een centimeter of 5 lager moeten liggen. Op de hoogte waar je duim normaal gesproken ligt (voor rechtshandigen).
Flinke battery drain in de nacht. Er kan dan zo’n 10% verloren gaan in 8 uur tijd.
Unieke Flir camera om warmtebeelden mee te maken.
De accu kan zonder problemen 2 dagen mee.
Prima mid-range processor die de dagelijkse taken zonder problemen kan uitvoeren.
Dankzij de opstaande rubberen rand en zijkanten, kan de smartphone goed tegen een stootje.
Dankzij de IP69 certificering, kan de telefoon zonder problemen in het water worden gedompeld.
De camera is beter dan verwacht, hij presteert soms beter dan de high-end Xiaomi Mi6 smartphone.
Dual sim en 3,5mm hoofdtelefoon ingang.
De CAT S61 kan met handschoenen worden bediend, bijvoorbeeld als navigatiesysteem.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:
OnePlus 6 |
Roborock S5 |