In thuisland China is LeEco vooral bekend geworden door haar online streaming diensten. Nog ver voordat Netflix het licht zag, was LeEco in 2004 al bezig met het leveren van hun eigen series en content naar thuis-gebruikers. Om deze content te kunnen ontvangen, is het noodzakelijk om de daarvoor geschikte apparatuur in huis te hebben. LeEco heeft hierop ingespeeld door de hardware ook zelf te produceren. Sinds enkele jaren hebben zij eigen mediaspelers en smart tv’s. Met de verkoop van smartphones, wil men deze diensten ook onderweg aanbieden. Na China en India, proberen ze nu de Amerikaanse markt warm te maken met hun tv’s, smartphones, fietsen, etc.
De naam LeEco wordt pas sinds half januari 2016 gebruikt in plaats van Letv. Met die naamsverandering geven ze aan dat ze meer bieden dan slechts tv apparatuur. Ze maken namelijk gebruik van een gehele ecosysteem: LeEco staat voor Le Ecosystem.
LeEco is op dit moment zo’n 1,5 jaar actief op de smartphone markt. In 2014 waren zij enorm vernieuwend met hun eerste serie smartphones. Door gebruik te maken van een usb-c poort waren zij de eerste die een stap durfden te zetten met die nieuwe connector. In de lente van 2016 hebben zij ervoor gekozen om de 3,5mm hoofdtelefoon weg te laten bij hun top-toestellen. Door middel van een meegeleverde usb-c -> 3,5mm jack aansluiting, is het alsnog mogelijk om muziek te beluisteren (en dat geluid is heerlijk). Met de nieuwe Qualcomm Sense ID vingerafdrukscanner, hebben ze één van de snelste scanners geïmplementeerd die beschikbaar is op een smartphone. Tot dat moment was LeEco zelfs de enige fabrikant die gebruik maakte van deze sensor. Sinds oktober 2016 wordt de sensor ook gebruikt voor de Xiaomi Mi5s.
Inleiding
Uitpakken
Ontwerp
Beeldkwaliteit
Hardware & Benchmarks
Accu
Software
Camera
Specificaties & Fotogalerij
Extra informatie en links
Tot slot
Reacties
Firmware versie: Eui 5.8.017s (Stable) | Android 6.0.1
Globale importprijs bij publicatie: €230,- (excl. BTW, verzend- en importkosten)
Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker:
De telefoon is afkomstig van de internationale webshop www.Banggood.com. Via PostNL is het pakketje vanuit China naar Nederland gestuurd. Na 3 weken werd de telefoon bij me aangeboden. Nadat ik €36,27 voor de BTW / importkosten aan de postbode had betaald, mocht ik de doos in ontvangst nemen.
De zwarte verpakking, met slechts een wit logo, ziet er van binnen en buiten goed en luxueus uit. Op de achterkant zijn de specificaties van de telefoon terug te vinden. Bij het openen van de doos is de telefoon direct zichtbaar. De voorkant van de telefoon is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder een mooie deksel van karton, zijn alle accessoires te vinden. Rechts bovenin ligt een usb-c kabel en een usb-c naar 3,5mm jack converter. In het vak daaronder ligt de Chinese stekker. Aan de linkerkant ligt de telefoon, met daaronder een boekje voor de handleiding. In het boekje is een voor de sim-traypin te vinden.
De inhoud van de doos:
• 1 x LeEco Max2 telefoon
• 1 x Doorzichtige telefoonbumper
• 1 x China stekker
• 1 x Usb-c kabel
• 1 x Usb-c -> 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
• 2 x Documentatie
De telefoon ziet er goed uit en voelt aan als een high-end smartphone die we ook in de Benelux tegen kunnen komen. De voorkant is volledig bedekt met een glasplaat. Het frame is aan de buitenkant voorzien van 3D gevormd metaal. Dat zorgt ervoor dat de achterkant van de telefoon is afgerond. Hierdoor voelt de telefoon minder groot aan dan het in werkelijkheid is. Het glas aan de voorkant is niet afgerond, hierdoor is de rand van het glas goed voelbaar. De binnenkant van de telefoon is voorzien van een sterk aluminium frame om de kans op doorbuigen te voorkomen.
De achterkant is helaas niet geheel vlak en dat komt doordat de camera uitsteekt. Het ziet er niet mooi uit en het was netter als LeEco de camera binnenin de behuizing kon houden. Dat kon voorkomen worden door de telefoon van 7,99mm, iets dikker te maken en de extra ruimte op te vullen met bijvoorbeeld een grotere accu.
De bouwkwaliteit is goed en er zijn geen kieren te vinden. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, desondanks loopt alles goed in elkaar over. Het is één groot geheel geworden. De telefoon buigt of tordeert niet als er een lichte druk op de telefoon wordt gezet. Bij het schudden van de telefoon zijn geen vreemde bijgeluiden te horen. Het enige wat je hoort, is de OIS sensor en dat is vrij normaal.
De voorkant van de telefoon is voorzien van een grote glasplaat en is vrij van logo’s en fysieke knoppen. Aan de bovenkant zijn een notificatie LED, lichtsensor, (bel)luidspreker en 8MP camera te vinden. Onderaan het scherm zijn drie capacitieve knoppen te vinden.
Van links naar rechts zijn dat: een vierkante Historie/Menu knop, een ronde Home knop en een driehoekige terug knop. De knoppen hebben een trillende feedback en zijn tevens voorzien van achtergrond verlichting. Helaas is de verlichting ook bij deze 2e lichting LeEco toestellen, niet in te stellen vanuit het menu. De verlichting gaat na vijf seconden automatisch uit en dat is niet aan te passen.
• De rechterkant is voorzien van een volumeknop en een aan-/uit knop.
• De linkerkant is bestemd voor de dual simkaart tray. Deze tray kan met de meegeleverde pin uit de telefoon worden gehaald. De mute knop van de LeEco Le1, is bij deze serie weggelaten.
• De onderkant heeft 2 identieke roosters waarbij de linkerkant is voorzien van de microfoon en de rechterkant is bestemd voor de speaker. De usb-c 2.0 connector is in het midden te vinden.
• De bovenkant is alleen voorzien van een infrarood poort. Met de meegeleverde usb-c converter, is alsnog een 3,5mm hoofdtelefoon aan te sluiten.
• Aan de achterkant van de telefoon zijn de microfoon, 21MP camera, dual-tone LED verlichting en de vingerafdrukscanner te vinden.
Smartphone inclusief meegeleverde doorzichtige hoes
Het 5,7″ IPS LCD scherm heeft 2560 x 1440 pixels en een PPI waarde van 515. Het beeldscherm is heel scherp en de individuele pixels zijn niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast.
Vergelijking met de LeEco Le2:
De telefoon wordt aangedreven door een 14nm Quad-core processor van Qualcomm. De 820 (variant: MSM8996) is een 64 bit processor met 4 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2,2GHz. De processor kan dual-channel LPDDR4 geheugen aan, met een maximale snelheid van 1866MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 530 GPU op maximaal 650MHz.
LeEco laat de 4x Kryo cores niet op 2,2GHz draaien, maar op 2,15GHz. Ik kan me voorstellen dat de telefoon gewoon op volle snelheid draait, maar dat Qualcomm de frequenties naar boven heeft afgerond. Tijdens het draaien van diverse benchmarks en games, merk je dat de telefoon een beetje warm wordt. Dit heeft nagenoeg geen gevolgen voor de prestaties.
Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.
De resultaten.
De Snapdragon 820 is een zeer snelle processor. Ondanks het gebruik van ‘slechts’ 4 cores, staat de CPU in bijna alle benchmarks ruim bovenaan. De warmte van de telefoon is voelbaar, maar door het frame en achterkant, kan de warmte goed worden verdeeld over de gehele telefoon. Qualcomm heeft met de Snapdragon 820 alles goed gemaakt, wat bij de Snapdragon 810 fout is gegaan.
Games
Om te ervaren hoe goed de CPU en GPU daadwerkelijk zijn, is de telefoon getest met een aantal games. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de volgende games: Hearthstone, Need for Speed, Mortal Kombat X, Asphalt 8 en Rollercoaster Tycoon 3.
Alle games die ik normaal gesproken gebruik in deze test, draaien als een zonnetje. Er waren geen lags of framedrops op te merken. Door het testen van RCT3 op deze telefoon, hoopte ik dat de game zonder problemen zou draaien. Op een iPad 2 en Xperia Z3c, merkte ik dat het spel veel moeite had met het schakelen tussen diverse pretparken. Dat was te verklaren vanwege de oudere hardware. Helaas was het met dit toestel niet veel anders. Het spel sloot zichzelf vaak af bij het wisselen van een park. Het geheugen verbruik was op dat moment niet hoog en dat kon het probleem dus niet zijn. RCT3 is een spel die nog veel optimalisaties nodig heeft om goed te werken. De telefoon zou er in ieder geval klaar voor zijn.
Van de aangegeven 4GB werkgeheugen kan 3,8GB worden gebruikt. Eui OS neemt maar liefst 1,4GB in beslag. Hierdoor kun je slechts gebruik maken van 2,4GB voor je eigen apps. Als 10-20 apps open staan, dan kom je in praktijk uit op zo’n 1,2GB aan vrije werkgeheugen. Dat is voldoende om veel apps in het geheugen te houden.
De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen. Van de 32GB is ongeveer 29,8GB beschikbaar als partitie. Ongeveer 6,41GB wordt in beslag genomen door het OS en de standaard apps + data. De resterende 23GB, kan de gebruiker naar eigen inzicht gebruiken voor apps, games, documenten, foto’s, filmpjes, muziek, etc..
Update software
De nieuwste software zal doorgaans automatisch via OTA (Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Daardoor heb je er zelf weinig tot geen omkijken naar.
De telefoon is door Banggood geleverd met een custom MultiLanguage rom en dat was onder ander te zien aan de Nederlandse systeemtaal. Deze meegeleverde rom was niet afkomstig van LeEco. Dit betekende helaas ook dat er apps op stonden die advertenties toonden. Op dergelijke custom rom’s zul je nooit OTA updates ontvangen en het kan dus gebeuren dat er bepaalde bugs in zitten die nooit verbeterd zullen worden. Na een korte test merkte ik al snel een aantal onnodige bugs. Vervolgens heb ik de originele rom via de onderstaande wijze op de telefoon geflashed.
Originele rom installeren
Volgens LeEco Amerika, moet je op een telefoon die voor de Amerikaanse markt is bedoelt geen Chinese rom plaatsen en vice versa. Hetzelfde zou ook goed mogelijk kunnen zijn voor smartphones die in India zijn verkocht. In dit geval kon ik zonder problemen de Chinese en Indiase rom installeren. Dit zijn de grootste verschillen tussen die rom’s:
– De rom voor India loopt 1 maand/release achter op de Chinese rom.
– De rom voor India is out of the box voorzien van Google Play, voor de Chinese rom kun je gebruik maken van de Google Installer (APK is online te vinden).
(Ter info: op het moment van schrijven is alleen de eerste LeEco smartphone serie te koop in Amerika. Deze tweede serie is alleen beschikbaar voor India en China. Mogelijk komt daar vanaf 19 september 2016 verandering in #scoop).
De originele rom heb ik van de LeEco websites gedownload. Het installeren van de rom is kinderspel.
• 1. Download de nieuwste versie voor deze telefoon vanaf je desktop.
• 2. Wijzig de bestandsnaam naar update.zip
(zorg ervoor dat je in Windows de extensies worden weergegeven, anders gaat het bestand update.zip.zip heten).
• 3. Kopieer de rom (update.zip) vanaf een desktop naar je telefoon en plaats de rom rechtstreeks in de root van de telefoon (rechtstreeks downloaden vanaf de telefoon lukt mogelijk alleen als je de desktop site inlaad).
• 4. Controleer of het bestand te vinden is via je de verkenner.
• 5. Kies op het toestel voor de applicatie: System Update en ga naar de drie puntjes bovenin de hoek om de lokale update in te laden.
• 6. Volg de stappen om de originele rom te installeren. Als je klaar bent, dan moet je je telefoon volledig wissen door een Factory data reset.
Downloads:
• Chinese ROM voor de LeEco Max2
• Indiase ROM voor de LeEco Max2
De volgende keer zal je op onderstaande wijze je updates binnen krijgen van LeEco. Dit zal ongeveer elke 4-6 weken zijn.
De telefoon is gereviewd met de weekly/developer firmware versie: Eui 5.8.017s (Stable) India | Android 6.0.1, maar ook met Eui 5.8.018s China (Stable) | Android 6.0.1.
Hoofdscherm
De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn na de installatie direct op het hoofdscherm te vinden. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. Vanuit het hoofdscherm hoeft dit echter niet vanaf de bovenkant te zijn. Als er vanuit het midden naar beneden wordt geschoven, komt het menu ook tevoorschijn. Het notificatie menu is voorzien van maar één tabblad. Hierdoor zijn de notificaties wel zichtbaar, maar snelkoppelingen naar instellingen bijvoorbeeld niet. Deze opties zijn te benaderen via de menu/home knop. Daar zijn onder andere de notificaties, instellingen voor de helderheid van het scherm en de muziekspeler te vinden.
Het unlockscherm heeft een bijzondere feature. De telefoon detecteert waar je de telefoon ontgrendelt, aan de hand van die gegevens krijg je het wachtwoordscherm: links, rechts of in het midden te zien. Dit kan ideaal zijn voor linkshandigen die hun telefoon met 1 hand willen ontgrendelen.
Verbindingen
De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.
Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto’s te uploaden en om films vanaf een NAS te streamen. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven, een bestand van 10GB streamen was daardoor geen enkel probleem. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. Vanaf de woonkamer, was het tevens geen probleem om met het wifi-N netwerk te verbinden die op zolder aanwezig is (2e verdieping).
GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
• Wi-Fi and cellular positioning: Alleen wifi en mobiele netwerken
• GPS: GPS, wifi en mobiele netwerken
De testen zijn uitgevoerd met het profiel: GPS. Dat profiel is nauwkeuriger dan mijn standaard testen.
GPS werkt binnenshuis niet altijd even goed. Na ongeveer 2 minuten kreeg ik pas een goede fix. Buiten de deur werkt de GPS veel sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met de app Sportstracker wordt bekeken hoe accuraat de GPS is.
De GPS blijft goed binnen een straal van 2-5 meter van mijn afgelegde route. De gerapporteerde snelheden zijn accuraat en er zijn geen vreemde snelheidspieken te zien.
Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. De Max2 werd direct door de autoradio herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed verstaanbaar via de BT verbinding. Uiteraard kan er gebruik worden gemaakt van tethering via bluetooth. Dit kan interessant zijn voor apparaten waarbij een wifi hotspot onmogelijk is, zoals een autoradio.
Bellen
T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Door gebruik te maken van “Smartdialing”, is het eenvoudig om iemand te vinden of te bellen vanuit het telefoonboek. Hierdoor kan er met een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel en eenvoudig worden gevonden.
Luidspreker
Aan de onderkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 1 speaker. Hier komt een redelijk geluid uit. De speaker kan hard genoeg om muziek voor jezelf af te spelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het geluid gedempt kan worden als de handpalm ervoor ligt. Wil je goed geluid, dan zal ik de usb-c naar jack aansluiting ten zeerste aanbevelen. Wat komt er een heerlijk geluid uit de oordopjes van een headset op het moment dat je de Dolby Atmos modus activeert!
Vingerafdrukscanner
De vingerafdrukscanner is aan de achterkant van de telefoon te vinden. Als de telefoon in de linker- of rechterhand ligt, dan kun je de scanner eenvoudig bedienen. Voor de test heb ik alleen mijn rechter- en linker wijsvinger ingesteld. Met beide handen was het geen probleem om de telefoon te ontgrendelen. De scanner werkt snel en accuraat, 9/10 keer ging het direct goed. De scanner is altijd actief, hierdoor werkt deze ook als het scherm niet aan staat. Een lichte druk op de scanner is voldoende om in het systeem te komen. Helaas is de software hierin de zwakste schakel. Het duurt soms een seconden voordat het scherm oplicht, nadat je vinger van de sensor af is gehaald. Een korte tik is genoeg om de sensor je vingerafdruk te laten herkennen. Het activeren van het scherm duurt echter wat langer. Hierdoor wordt de kracht van de Qualcomm Sense ID scanner niet volledig benut.
In het geval dat je vingerafdruk niet wordt herkend, dan is het mogelijk om gebruik te maken van een alternatieve ontgrendeling. In dit geval is er gebruik gemaakt van een pincode met 4 cijfers. Het is ook mogelijk om een pincode met 6 cijfers aan te maken of een wachtwoord van minimaal 4 karakters.
De vingerafdrukscanner is perfect, maar helaas is de scanner te snel voor de software.
Internet
Om gebruik te maken van het 4G netwerk, heb ik gebruik gemaakt van een T-Mobile simkaart in de omgeving van Eindhoven. De internet snelheid is met ongeveer 90Mbit goed te nomen. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog via het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet. Voor de overige 3 Nederlandse 4G providers kan gebruik worden gemaakt voor bijvoorbeeld het 800MHz netwerk. Hierdoor kunnen ook klanten van KPN, Tele2 en Vodafone gebruik maken van het 4G netwerk.
Ik heb de telefoon ook enkele dagen getest met een KPN simkaart. Hierbij zag ik dat KPN ook op 4G werkte op het 1800MHz netwerk. Dit is vooral in de omgeving van Eindhoven getest. Hoe 4G zal zijn in andere steden kan ik helaas niet zeggen. Aangezien de lagere frequenties ook werken, zal dat geen groot problemen mogen zijn met deze telefoon.
Afstandsbediening
De infrarood poort bij Chinese smartphones vind ik vaak niet goed genoeg in combinatie met de meegeleverde applicatie. In dit geval was de werking ongeveer hetzelfde als bij Xiaomi. De meeste apparaten werden helaas niet herkend, waardoor ik geen gebruik kan maken van de standaard applicatie. Het is leuk dat IR op de telefoon zit, maar voorlopig heb ik er niet veel aan.
Beveiliging
De Chinese markt biedt al enkele jaren een redelijk goede oplossing om rechten van apps in te trekken. De meeste Chinese telefoons zijn namelijk voorzien van een ingebouwde app om de rechten voor andere apps uit te schakelen. Met zo’n beveiliging kun je ervoor zorgen dat apps minder snel toegang hebben tot zaken waar een app niet voor bedoelt is. Door bijvoorbeeld de toegang voor GPS uit te schakelen bij bepaalde apps, is het zelfs mogelijk om de accuduur te verhogen. Sinds Android 6.0 is deze feature standaard beschikbaar op veel telefoons op Europese bodem.
In de huidige firmware versie zijn alle Stagefright lekken gedicht die te vinden zijn in de app: “Stagefright detector” van Zimperium. De app is inmiddels weer helemaal up-to-date, doordat de resultaten nu ook zijn gekoppeld aan de maandelijkse Android updates. Een indicatie van de laatst geïnstalleerde Android patches is te vinden op de “about/over de telefoon” pagina van Android telefoons. Daar is te zien uit welke maand de laatste patch komt. Tijdens het testen van de Max2 was de laatste patch van 1 augustus 2016.
Bij een checkup van QuadRooter, is te zien dat 1 bug niet is opgelost: CVE-2016-2054. Bij een controle van Stagefright, is te zien dat er 1 kritische, 17 hoge en 3 mogelijke bugs niet zijn gedicht. In de Chinese rom zijn deze Stagefright bugs echter wel allemaal opgelost. Daarin zit dus een groot verschil tussen de rom uit India en China.
Foto’s
De kwaliteit van de foto’s is prima. Het komt overeen met de kwaliteit van een aantal recente Xiaomi telefoons zoals de Mi4s en Xiaomi Redmi Note 2. De camera kan erg snel foto’s maken waardoor elk uniek moment kan worden vastgelegd. Foto’s die overdag worden gemaakt zien er goed en scherp uit. Focussen op objecten is niet altijd even goed mogelijk bij macro foto’s. Vanaf zo’n 20cm, kun je een object goed vastleggen.
De camera kan met een snelkoppeling worden gestart, bijvoorbeeld door de home knop een seconde in te houden. Van het hoofdscherm tot een scherp gemaakte foto, kost ongeveer 2 seconden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van PDAF. Het scherpstellen van een foto gaat daardoor lekker snel. Er zijn een aantal standaard opties beschikbaar om de best mogelijke foto’s te maken. Zo kan er gebruik worden gemaakt van de standaard opties zoals burstmodus, panorama, HDR en scènes. Door de ISO aan te passen, kun je snel bewegende objecten mooi fotograferen.
Fotograferen in het donker gaat niet altijd even goed, maar de kwaliteit komt overeen met andere Chinese merken in deze prijsklasse. Net als de Mi4s, had ik ook bij deze telefoon beter resultaten verwacht. De specificaties zijn namelijk high end, maar op het gebied van fotografie hoopte ik op meer.
Overall is het een goede camera. Fotograferen in het donker is eigenlijk alleen goed mogelijk als de objecten zijn verlicht.
Avondfoto’s:
Zoom:
Frontcam
De kwaliteit en snelheid om foto’s te maken is goed. De nachtfoto’s zijn niet interessant op veel gebruik van te maken. De meeste foto’s zijn best wel korrelig. De foto’s die overdag worden gemaakt zien er prima uit. De hoeveelheid licht is ook in dit geval van belang om mooie plaatjes te schieten.
Filmen
De Max2 heeft een gemiddelde camera om mee te filmen. De camera kan overdag prima omgaan met de meeste situaties. Filmen in slowmotion (120fps) is mogelijk op 720p. De kwaliteit lijkt redelijk korrelig te zijn en dat valt wel tegen. De maximale resolutie om te filmen, is Full-HD. Tijdens de opnames is het mogelijk om te pauzeren en het maken van foto’s tijdens een opname is ook geen probleem. De LED flitser is niet heel sterk. Als het object binnen enkele meters van de telefoon staat, dan is de kwaliteit voldoende, daarbuiten wordt het al snel minder goed zichtbaar. OIS lijkt niet goed te werken tijdens het filmen. In het onderstaande filmpje van de Tweakers Express, is goed te zien dat ik beweeg.
De kwaliteit van de frontcam is goed genoeg voor veel doeleinden. Films maken of videobellen met de frontcam kan zonder noemenswaardige problemen. De kwaliteit is daar goed genoeg voor.
Tweakers Express 2016
Attractie Full-HD:
Attractie 120fps 720p:
Attractie Full-HD Night:
Attractie 120fps Night 720p:
Breakdance Full-HD:
Breakdance 120fps 720p:
Breakdance Night Full-HD:
Star-Wars Full-HD:
Snow Jet Full-HD:
De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 3100mAh accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van 1 simkaart en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS, Bluetooth. Synchronisatie met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak maar 20-30% over bij een On-Screen-Time van ongeveer 4 uur. Het resultaat hiervan vind ik voor geen enkele telefoon goed. Als de telefoon niet al te intensief wordt gebruikt, dan is er aan het einde van de dag nog ongeveer de 45% over van de accu. Desondanks zal het resultaat voor veel mensen niet genoeg zijn om zorgeloos de dag door te kunnen komen op 1 acculading. 2 volle dagen is nauwelijks mogelijk. Als je slechts 1,5 uur het scherm aan hebt per dag, dan is de kans groot dat je het niet redt tot het einde van de volgende avond.
Verbruik na ongeveer 36 uur
Verbruik na ruim 15 uur
Om een statistisch beeld te geven over de accu is er tevens gebruik gemaakt van 2 verschillende benchmarks.
(Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accutijd te bepalen. Werkelijke accutijd is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).
OS: | EUI 5.8 / Android 6.0.1 |
Scherm formaat: | 2560 x 1440 pixels, 5,7″ (~515 ppi) |
Scherm type: | IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren |
Multitouch: | 10 vingers |
Chipset: | Qualcomm MSM8996, Snapdragon 820 |
CPU: | 64 bits Quad-core Kryo 4 * 2,15GHz |
GPU: | Adreno 530 |
SD card: | Niet aanwezig |
Opslag geheugen (ROM): | 32 GB |
Werkgeheugen (RAM): | 4 GB |
Waterdicht: | Nee |
Hoofdtelefoon aansluiting: | Nee, maar wel usb-c ->3,5mm converter |
Luidspreker: | Ja, mono |
Simkaart: | 2x Nano-sim |
3G Netwerk: | WCDMA 850/900/1700/1900/2100 MHz |
4G Netwerk: | FDD-LTE 700/850/900/1700/1800/1900/2100/2600 MHz |
Data snelheid HSUPA/HSDPA/LTE: | HSUPA 5,8 Mbps / HSDPA 42 Mbps / LTE 50Mbps – 150Mbps |
WLAN: | Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot |
Bluetooth: | v4.2, A2DP |
NFC: | Nee |
Vingerafdrukscanner: | Ja, aan de achterkant (Qualcomm Sense-ID) |
USB: | usb-c v2.0 (MHL), USB On-the-go, CDLA, Quick Charge 2.0 |
Camera (achterkant): | Max 21MP (4:3) 5312 x 3984 pixels, F2.0 aperture, autofocus, dual-tone LED verlichting, PDAF 0,1 seconde focus |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, HDR, burstmodus, panorama, vertraagde opname, nachtmodus |
Video: | 3840 x 2160 4k@30fps, OIS, HDR, gezichtsherkenning, filmen met LED verlichting, 120fps opname |
Camera (voorkant): | Max 8MP (4:3) 3264 x 2448 pixels, F2.2 aperture |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, beeld stabilisatie |
Video: | 720p@30fps |
Sensoren: | Snelheidsmeter, afstand, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht, infrarood afstandsbediening |
Radio: | Nee |
GPS: | GPS, A-GPS, GLONASS, Beidou |
Formaat: | 156,8 × 77,6 × 7,99mm |
Gewicht: | 185g |
Accu: | Niet verwisselbare Li-Ion 3100 mAh accu |
Kleuren leverbaar: | Rosé goud, Zilver en Grijs |
Led kleuren: | Blauw, Rood, Groen, Oranje, Geel, Cyaan, Wit en Violet |
Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Links
• De telefoon is afkomstig van Banggood, hier is de directe link het toestel
• Officiële Chinese pagina van de LeEco Le Max2
• Chinese ROM voor de LeEco Max2
• Officiële Indiase pagina van de LeEco Le Max2
• Indiase ROM voor de LeEco Max2
Reviews
De Le Max2 is een mooie luxe telefoon om te zien en hij voelt goed in de hand. Grote minpunten van het design, zijn de camera die uitsteekt en de gladde achterkant. Die gladheid is bij een grote telefoon geen goede combinatie. Gelukkig wordt er een gratis bumper meegeleverd, zodat de grip een stuk beter is.
De interne onderdelen zijn van een hoge kwaliteit. Op het gebied van benchmarks, is dit een echte flagship killer. De telefoon is enorm snel, kan zijn temperatuur goed in bedwang houden en zo goed als alle spellen werken zonder schokken of andere problemen. De vingerafdrukscanner is snel, maar de software heeft moeite om daar goed mee om te gaan. Ook bij dit LeEco/Letv model, is de camera niet bijzonder te noemen, maar in deze prijsklasse hoef je geen Samsung Galaxy S7 kwaliteit te verwachten.
Ik zou de telefoon aan iedereen kunnen aanraden. Je moet er vooral rekening mee houden dat Nederlands geen standaardtaal is en Google Play is alleen direct beschikbaar in de Indiase rom. Hoelang de support is, dat weet ik niet, maar ik verwacht dat deze serie ook minimaal 1,5 jaar voorzien zal blijven van updates en wellicht nog wel langer dan dat.
De meeste minpunten zijn al bekend voordat je de telefoon zou bestellen. Hierdoor tellen de meeste punten niet zwaar mee. De pluspunten zijn zeer sterk en met de huidige verkoopprijs in gedachten, kom ik uit op een score van 4,5 sterren.
Eindscore
De accu is matig en niet te verwijderen
De software reageert niet snel genoeg op de vingerafdrukscanner
Geen NFC
Geen SD kaart ingang
Geen hoofdtelefoon aansluiting
Dit geldt voor veel smartphones uit China: Geen NL taal in de rom / Eventuele extra importkosten / Garantie is lastiger
Zeer snelle processor en 4GB werkgeheugen
Snelle camera
Optische beeldstabilisatie van de camera
Volledige 4G ondersteuning in de Benelux
Stevige telefoon, het voelt luxe en straalt klasse uit
Dual-sim
Enorm lage prijs voor een Snapdragon 820 smartphone
Snelle vingerafdrukscanner (helaas de software niet, zie minpuntje)
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.