Eind 2021 heeft Lenovo de Moto g200 5G uitgebracht in de Benelux. De g200 is een smartphone dat voor een mid-range prijs wordt verkocht, maar is voorzien van high-end specificaties. De prijs-kwaliteitsverhouding is op papier zeer goed, maar is dit exemplaar uit de Motorola stal de moeite waard? De telefoon is erg rijk uitgerust, de telefoon is waterdicht en de accu kan zelfs 2 dagen mee. Echter kan je een accu niet “even” opladen.
Meer hierover is te lezen in deze review van de Moto G200 5G.
Motorola (sinds 2014 van Lenovo) is een oud-gediende op het gebied van telefonie. In de jaren 90 uit de vorige eeuw, waren zij een van de eerste die een mobiele telefoon uitbracht, zodat je op straat kon bellen. De laatste jaren is het merk in Nederland een stuk minder bekend geworden en is het naar de achtergrond gezakt. Rond 2017/2018 was de Moto G-serie nog erg populair in ons land, maar helaas lukte het niet om die populariteit vast te houden. In onder andere China heeft de Moto G200 5G een andere naam gekregen, daar is hij namelijk verschenen onder de naam: Motorola Edge S30.
Ik heb deze smartphone nu zo’n anderhalve maand in bruikleen van Motorola met als doel om de hard-/en software te testen ter verbetering van het OS. Na de testperiode gaat de telefoon weer terug naar de fabrikant. Ik ontvang hiervoor geen vergoeding of incentives (producten), hooguit wat karma.
Ik wil hierbij Motorola bedanken voor het uitlenen van deze Moto g200 5G
- Uitpakken
- Ontwerp
- Beeldkwaliteit
- Hardware & Benchmarks
- Accu
- Software
- Camera
- Specificaties & Fotogalerij
- Extra informatie en links
- Tot slot
- Reacties
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Laatst gebruikte firmware versie: RRX31.Q3-59-42, My UX skin en Android 11
Product: Moto g200 5G (8/128GB, Model: PASH0021FR))
Globale prijs bij publicatie: €400,-.
De Moto g200 wordt geleverd in een luxe donkerblauwe verpakking van karton. Op de achterkant van de verpakking is een foto van de smartphone te zien inclusief enkele hoogtepunten, zoals de zeer snelle Qualcomm Snapdragon 888+ processor en 108MP camera.
Bij het openen van de verpakking is de Moto g200 als eerste zichtbaar. Onder de smartphone is een doosje geplaatst waarin een plastic smartphone cover, boekjes en pinnetje voor de simkaart liggen. Onder dat doosje zijn 2 ruimtes te vinden waar de 33 Watt snellader en de USB-C kabel liggen.
Het is erg prettig dat de verpakking van Motorola zo goed is gevuld met onder andere een oplader. Ik vind het namelijk jammer dat enkele fabrikanten zijn afgeweken van deze norm. Dankzij deze accessoires kun je dus direct gebruik maken van een originele oplader om de accu van stroom te voorzien. Tevens kan de telefoon veilig worden opgeborgen dankzij de meegeleverde smartphone cover.
Inhoud van de doos:
• 1 x Moto g200 5G smartphone
• 1 x 33 Watt oplader
• 1 x USB-A naar USB-C kabel
• 1 x Sim-tray pin
• 1 x Handleiding / documentatie
Uitpakvideo van een andere gebruiker:
De Moto g200 heeft een mooi 6,8″ LCD scherm met bovenin een 16MP frontcam. Het scherm heeft geen bolling en is ouderwets vlak te noemen. Het scherm loopt naadloos over naar de plastic achterkant van de telefoon. De achterkant ziet er goed uit en het plastic is voorzien van fraaie inkepingen. De camera is aan de zijkant geplaatst en dat zorgt ervoor dat de smartphone niet vrij op tafel blijft liggen als hij wordt bediend.
Aan de rechterkant van de telefoon is de aan-/uitknop gecombineerd met een vingerafdrukscanner en daarboven zit de volumeknop. Aan de linkerkant is ook een knop te vinden en dat komt niet vaak voor. Daar is de Google Assistentknop aangebracht waarmee je opdrachten door Google kan laten uitvoeren.
De smartphone is verder waterdicht gemaakt en is gecertificeerd op IP52, waardoor een zware regenstorm geen probleem hoeft te zijn voor de g200. Het aantal waterdichte smartphones lijkt steeds meer te worden en het is mooi dat Motorola dit ook heeft verwerkt in dit mid-range model.
De binnenkant van de telefoon is door een andere gebruiker op video vastgelegd:
Het 6,8″ (20:9) IPS LCD scherm heeft 2460×1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 396. Met deze resolutie zijn pixels voor de meeste mensen niet waar te nemen en ik zag weinig verschil bij smartphones met een hogere PPI waarde. De kleuren zien er goed uit, vooral voor een LCD scherm. Het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Met een snelheid van maximaal 144Hz, kun je soepel door content heen bladeren en wordt het scherm in games snel ververst. In de automatische stand ligt het verversniveau op 120Hz in games en 60Hz in menu’s of als de telefoon niets doet. Door de snelheid terug te laten zakken, zorgt ervoor dat de accu wordt gespaard.
De telefoon heeft voor de huidige tijden best wel grote randen/bezels. Vermoedelijk is dit om kosten te besparen, maar het maakt de telefoon groter dan men nu wellicht gewend is.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen of feller te maken. De automatische stand is in orde, waardoor het scherm in alle situaties er goed uit ziet. In de felle zon wordt het scherm geleidelijk feller, zodat de overgang niet te groot is. Deze test is op enkele spaarzame zonnige momenten uitgevoerd en daarbij was de tekst goed waar te nemen op het scherm.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen of feller te maken. De automatische stand is in orde, waardoor het scherm in alle situaties er goed uit ziet. In de felle zon wordt het scherm geleidelijk feller, zodat de overgang niet te groot is. Deze test is op enkele spaarzame zonnige momenten uitgevoerd en daarbij was de tekst goed waar te nemen op het scherm.
De grafische beelden komen van een Adreno 660 GPU met een maximale snelheid van 700 MHz.
De telefoon wordt aangedreven door een 5nm octa-core processor van Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 888+ (SM8350-AC) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 1*3,0GHz / 3*2,4GHz / 4*1,8GHz. De processor kan dual-channel LPDDR5 geheugen aan, met een maximale snelheid van 3200MHz.
De resultaten.
De smartphone is voorzien van de nieuwste Qualcomm processor van eind 2021. Het is voorzien van 8GB werkgeheugen en een snelle UFS 3.1 opslagmedium. In de benchmarks doet de smartphone goed mee met de top, maar de scores zijn niet altijd hoger dan die van de Samsung Galaxy Z Flip3 met de Snapdragon 888 van begin 2021. Ondanks dat, is de telefoon met alle taken erg snel en doet het gewoon mee met de top.
Doordat er in deze telefoon een snelle processor zit, wilde ik weten of er nog haperingen zichtbaar waren in diverse spellen. Ik heb hierbij onder andere PUBG, Fortnite en Brawl Stars gespeeld. Elk spel werd moeiteloos gedraaid en ik had nooit echt het gevoel gehad dat de telefoon warm werd. Tijdens de benchmarks voelde de achterkant soms warm aan (dit komt vaker voor), maar bij het gamen bleef de telefoon koel.
Bij het opstarten van de telefoon worden veel vragen gesteld, zodat de telefoon volledig naar wens is ingesteld. Als je al die vragen hebt beantwoord of instellingen hebt aangepast, dan komen er dagen/weken later nog meer vragen en tips bij. Persoonlijk zit ik daar niet echt op te wachten, maar wellicht kan het voor anderen wel fijn zijn om erachter te komen dat bijvoorbeeld de achtergrond kan worden aangepast.
Screenshots met enkele tips:
Van de aangegeven 8GB werkgeheugen kan 7,3GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 4GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1,5GB – 3,5GB vrij is aan werkgeheugen. Dit zorgt ervoor dat apps langere tijd open kunnen blijven staan, voordat ze automatisch op de achtergrond worden afgesloten.
De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen en dat kan niet worden uitgebreid. Het systeem (met standaard apps) neemt ongeveer 15GB in beslag. Dankzij het 128GB opslaggeheugen kun je ongeveer 110GB gebruiken voor je eigen apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.
Update beleid:
Motorola beloofd 1 upgrade (Android versie verhoging) en 3 jaar aan updates (beveiligings-/patches). De ondersteuning is hiermee redelijk gemiddeld, maar het is nog niet hoopgevend. Het zou mooi zijn als dit langer is, maar het is wel fijn dat Motorola hierover openheid geeft van zaken.
Android 12 is overigens onderweg, zie: https://www.motorola.com/blog/post?id=387
Android™ 12 OS comes with big changes but we’re hard at work finalizing our Android 12 OS + My UX experience. Android 12 is currently undergoing beta testing with our Motorola Feedback Network, and our official Android 12 rollout will begin in February 2022.
Hoofdscherm
Het hoofdscherm is op een standaard wijze ingedeeld. Je hebt het hoofdscherm en voor het laatste nieuws swipe je een keer naar rechts. Mocht je het nieuws niet fijn vinden, dan is dit uit te schakelen via de instellingen vanaf je homepage. Al je apps zijn zichtbaar via een appdrawer waar je ook eenvoudig je apps kunt opzoeken. Je kunt er ook voor zorgen om de appdrawer weg te laten, zodat al je apps altijd op het hoofdscherm / bureaublad staan.
Wat ook erg prettig is, is dat de notificaties zijn op te roepen, door vanaf het midden van het scherm naar beneden te swipen. Je hoeft het pull-down menu dus niet vanaf de top naar beneden te schuiven, waardoor het menu makkelijker te bereiken is met 1 hand.
Applicaties
In de software zijn niet veel specifieke Motorola apps geïnstalleerd en daardoor is het systeem redelijk kaal en zit het tegen stock Android aan (dit vinden velen erg prettig). Het grootste gedeelte van de apps is afkomstig van Google en dat hoort simpelweg in het pakket om smartphones van Android te mogen voorzien.
De meeste apps zijn eenvoudig te verwijderen, maar helaas is dat niet voor alle (Google) apps mogelijk. Een uitzondering daarop is onder andere Google Duo. Die applicatie blijkt soms toch hardnekkig terug te komen en dit is niet eenvoudig uit te schakelen. Door in de instellingen naar de systeemapps te gaan, kun je de applicatie uitschakelen en ervoor zorgen dat deze niet meer opnieuw opstart. Volledig verwijderen gaat helaas niet op die wijze.
Vanuit de instellingen heeft Motorola nog een aantal handige tweaks in het systeem zitten om het leven iets eenvoudiger te maken.
Hierbij een aantal voorbeelden:
• Schudden om de zaklampen in te schakelen.
• Een screenshot maken door met 3 vingers op het scherm te drukken.
• Camera openen door 2x de telefoon te draaien.
Vingerafdrukscanner
De locatie van de vingerafdrukscanner zit onder de aan-/uitknop. Hierdoor kun je de telefoon ontwaken en direct ontgrendelen. Dit gaat erg snel en je hoeft hiervoor de knop niet eens letterlijk in te drukken.
Je kunt je vinger vanuit diverse hoeken registreren en dat is vaak ook wel aan te raden. Hierdoor kun je de telefoon oppakken en ontgrendelen vanuit elk hoek.
De smartphone is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Poly 5000 mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: wifi, GPS, bluetooth. De smartphone synchroniseerde met 2 Gmail accounts,
2 Hotmail accounts, 1 werk account, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, LinkedIn, een smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) zo’n 50% over, bij een schermgebruik (SOT/OST) van zo’n 4 uur en een 120Hz instelling. Bij 60Hz, bespaar je ongeveer 10%, waardoor je de telefoon zonder problemen het avondeten van de volgende dag haalt.
Als je ongeveer 7 uur lang op het scherm bezig bent, dan leg je de telefoon na zo’n 11 uur weg met zo’n 8% in de accu.
Dit soort resultaten zijn vooral te wijten aan de zeer fraaie 5000mAh accu.
Zwaar gebruik na 11 uur verbruik.
Licht/normaal gebruik na 12 uur verbruik.
In de onderstaande test is te zien dat de telefoon de duurtest pas na 18 uur is uitgevallen. Hierbij is de telefoon continu bezig met een benchmark, waardoor de telefoon uitvalt als de accu de 0% stand heeft bereikt.
Accu opladen
De accu is opgeladen met de meegeleverde 33W oplader van Motorola. De accu heeft ruim 120 minuten nodig om volledig op te laden. Even snel bijladen omdat de telefoon bijna leeg is geraakt, dan heb je ongeveer 30 minuten nodig om de telefoon van 0 naar 30% brengen. In tijden waarbij snelladen de norm is, is dit een enorme stap terug naar het verleden.
In de reviewperiode is het een aantal keren voorgekomen dat de telefoon niet werd opgeladen. Vermoedelijk lag dat aan mijzelf, want op dat moment voelde ik nog een extra trilling nadat de telefoon aan de USB-c kabel werd gekoppeld. Die tweede trilling geeft dan vermoedelijk aan dat de telefoon weer werd ontkoppeld. Mocht dit vaker voorkomen, dan kan het verder worden onderzocht.
Accu instellingen
Foto’s
De telefoon is aan de achterkant voorzien van 3 camera’s. De camera’s zijn als volgt ingedeeld:
- 108 MP / F1.9 diafragma Ultra pixel camera voor normale foto’s/video’s.
- 13 MP / F2.2 diafragma groothoeklens met een 120 graden macro lens.
- 2 MP / F2.4 diafragma dieptesensor camera.
De camera’s vallen erg groot uit en daarmee verwacht je dat elke foto wel van een goede kwaliteit zal zijn. Over het algemeen zijn de meeste foto’s wel goed, maar daarbij moet je wel rekening houden met genoeg zonlicht in de lenzen.
Hoofdcamera:
Als de foto meer vraagt, zoals nachtfoto’s of portretfoto’s, dan wordt je er weer aan herinnerd dat je hier niet te maken hebt met een high-end smartphone, maar met mid-range smartphone. Hierdoor moet Motorola compromissen maken en dat is in dit geval gedaan bij de camera. Mogelijk kan er nog wel een en ander worden verbeterd aan de AI van de software, maar voorlopig moet ik het hiermee doen.
Wat ook beter kan, dat zijn portret foto’s. Hieronder zijn enkele voorbeelden te zien van foto’s waarbij de voor-en achtergrond niet goed gaat. In het onderste voorbeeld is goed te zien dat bladeren niet altijd worden vervaagd en lijkt het erop dat een persoon in een foto is geshopt. Let hierbij vooral om het lijnenspel rondom het gezicht.
Bij de laatste portretfoto die binnen is gemaakt, doet de camera/software het overigens wel wat beter. Hier springt een persoon beter uit de foto.
Portret foto’s:
Groothoek lens, macro foto’s en inzoomen
Hieronder zijn enkele macro foto’s zichtbaar die er over het algemeen wel goed uitzien. Echte close-ups zijn wat moeilijker te maken. Het object komt te snel dichterbij.
Hieronder is een overzicht te zien met enkele zoom-acties. De eerste 3 foto’s geven een indruk van een breedbeeld foto, normale foto en volledig ingezoomde foto.
Daaronder zie je een foto op normaal niveau en een foto die 5-10x is ingezoomd. Hierop is te zien dat het belangrijk is dat je niet te ver van een object gaat staan voor een goede foto.
Avondfoto’s, nachtmodus.
Hieronder zijn nog enkele avondfoto’s te zien. De foto’s zijn acceptabel voor een mid-range smartphone, maar tippen aan oude high-end smartphones, dat gaat helaas nog niet. Bij genoeg licht uit de omgeving, is de camera goed genoeg voor de meeste gebruikers.
Frontcam
De telefoon is voorzien van 1 camera aan de voorkant:
- 16 MP / F2.2 diafragma camera voor normale foto’s/video’s.
De frontcamera laat goede foto’s achter en hierover valt niet veel te klagen. In de avond zakt de kwaliteit wel, maar in een donker restaurant heb ik toch een aantal goede foto’s kunnen maken. Als extra optie, is er de mogelijkheid om de front- en hoofdcamera tegelijkertijd te gebruiken.
Filmen
Hieronder heb ik 2 voorbeeld video’s geplaatst. Het inzoomen tijdens het filmen gaat goed en bij het wandelen doet de optische stabilisator goed haar werk. De focus tijdens het filmen gaat op zich wel goed, maar het heeft soms wel wat tijd nodig. Dit is vooral in het onderste filmpje waar te nemen.
Moto G 200 | zoom-in test
Moto g200 5G | Video test
Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Geen enkele foto is bewerkt, ze zijn slechts voorzien van een tag en eventueel verkleind tot Full HD.
Links
- Officiële Moto g200 5G productpagina.
- Download hier de laatste handleidingen.
- Hier is een link naar de meest recente firmware versie voor de g200
Promo video’s:
Moto g200 5G commercial
Motorola heeft met de Moto g200 5G een smartphone uitgebracht die aan veel eisen voldoet. De telefoon zit vol met de nieuwste en snelste hardware, zodat je over 3 jaar nog steeds de nieuwste games hierop kan spelen.
De software draait soepel en hierbij heb ik geen fouten ontdekt. Dat je na Android 12 mogelijk geen andere upgrade krijgt, dat is wel erg jammer. Motorola heeft wel aangegeven dat de g200 nog 3 jaar lang van updates zal worden voorzien. Dat de accu zo langzaam oplaad is ook iets om rekening mee te houden.
Als er daarnaast nog andere nadelen zijn, dan is het de portret functie van de camera. Deze snijd objecten zo scherp af, waardoor het lijkt alsof een persoon in een plaatje is geplakt. De AI van de camera kan hierop nog worden verbeterd.
Wat kun je allemaal verwachten van een smartphone van zo’n €400,-? Als je de pricewatch bekijkt, dan is dit een van de goedkoopste smartphones met een SD 888/888+ processor. Je kunt dus niet meer verwachten dan wat Motorola hier heeft bereikt. Op basis van alle punten, kan ik de telefoon van harte aanbevelen aan een grote groep.
De plus en minpunten zijn hieronder te lezen en met alles bij elkaar kom ik uit op een score van 4,5 uit 5.
Eindscore
De accu heeft veel tijd nodig om volledig op te laden (ruim 2 uur).
Update beleid is redelijk voor de mid-range klasse: 3 jaar (beveiligings-)updates en 1 upgrade van het OS.
De portret foto’s zien er niet goed uit.
Laagst geprijsde SD 888+ smartphone
Grote accu van 5000mAh.
Stof-en waterdicht met IP52.
Het OS ligt zit tegen stock Android aan.
Zeer snelle processor in een mid-range smartphone.
Dual-sim.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur mij een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien: