Huawei is vooral bekend van haar smartphones en als fabrikant van telefonie-/data netwerken zoals 4G en 5G. Daarnaast maakt het bedrijf veel verschillende apparaten waaronder laptops, headsets en smartwatches. Met de Huawei Watch GT 2-serie hebben zij in diverse prijsklassen een variant beschikbaar. In deze review worden de Watch GT 2e en Watch GT 2 Pro besproken.
Smartwatches zijn er in veel verschillende vormen en gedaantes. Wat maakt een smartwatch een horloge en wat maakt het tot een slim apparaat? Vooral in het begin van deze trend (rond 2013) was het voor veel fabrikanten lastig om te bepalen hoe zij mee konden doen met dat nieuwe fenomeen. Voor mijn gevoel worstelen fabrikanten nog steeds met deze gedachten. Sommige vinden het namelijk fantastisch dat hun smartwatch nu maar liefst twee dagen meegaat! Hierdoor denk ik dat het ene merk focust op het “smart” gedeelte en de ander juist op het “watch” gedeelte.
Voor consumenten is er veel keuze, maar als je moet kiezen tussen een horloge waarop je apps kunt installeren en ook nog minimaal een midweek mee rond kunt lopen, dan kun je nergens terecht.
De consument kan daardoor kiezen uit de volgende twee opties:
Een horloge met veel apps – een horloge met Wear OS of Apple Watch OS.
Een horloge met een accuduur van > 4 dagen – een horloge waarvan de fabrikant gebruik maakt van een eigen OS en voor-geïnstalleerde features.
Uiteraard zijn er ook nog smartbands en fitnesstrackers. Daarbij moet je vooral denken aan accessoires of bandjes met een display voor de tijd en een stappenteller. Wat mij betreft valt dat onder een andere categorie en verdiend het een goede belichting met een eigen review.
Toen ik in 2013 een overzicht maakte van verschillende smartwatches, was Huawei nog niet (publiekelijk) bezig met smartwatches. Enkele jaren later brachten zij alsnog hun eerste smartwatch uit. In 2015 gaf Huawei nog de voorkeur aan Wear OS (voorheen Android Wear). Eind 2018 zijn zij daar vanaf gestapt en dat is een goede zet geweest (vooral met de huidige politiek in gedachten). Met de Watch GT serie geeft Huawei aan dat het mogelijk moet zijn om tot 14 dagen met 1 acculading te overbruggen en dat is onmogelijk met Wear OS.
De accuduur is goed, maar kan Huawei de belofte van 14 dagen waarmaken? Meer daarover is te lezen in deze review.
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Producten: Huawei Watch GT 2e en Huawei Watch GT 2 Pro
De verpakking van dit demomodel kan er anders uitzien dan de variant die in de winkels ligt. Doordat ik graag beschrijf en weergeef wat je kunt verwachten, hoop ik dat het exemplaar dat in de winkels ligt ongeveer hetzelfde eruit ziet.
De Huawei Watch GT 2 Pro is verpakt in een zwarte kartonnen doos met goudkleurige elementen. Op de voorkant van de doos prijkt een afbeelding van de smartwatch en aan de achterkant is een label aangebracht met enkele specificaties.
Bij het openen van de verpakking is de smartwatch direct zichtbaar. Bij het openklappen van de eerste flap is aan de rechterkant een doosje met documentatie en een USB-C kabel te vinden. In de verpakking is ook een extra 22mm zwart bandje aanwezig, deze zal beschikbaar zijn bij de Sport versie van de GT 2 Pro. Mocht je alsnog interesse hebben in een ander bandje, dan is het gelukkig mogelijk om zelf bandje aan te schaffen. Verderop in de review, is te zien dat het bandje is vervangen voor een metalen band.
Als de documentatie en kabel is verwijderd, dan vind je daaronder nog een ruimte waar de draadloze oplaadunit ligt te wachten. Het grootste verschil tussen dit oplaadunit en die van de GT 2e, is de wijze waarop de smartwatch opgeladen kan worden. De GT 2 Pro kan in elke positie op de unit worden geplaatst en daarna zal het laden vanzelf starten. Bij de Huawei Watch GT 2e, wordt het opladen geactiveerd door hem op de 2 magnetische punten te plaatsen.
Inhoud van de doos:
1 x Huawei Watch GT 2 Pro
1 x Handleiding en garantiekaart
1 x Oplaadunit
1 x USB-C kabel
1 x Zwart horloge bandje (alleen in de demo modellen en behoort bij de Sport variant)
De GT 2 Pro smartwatch ziet eruit als een normaal sporthorloge. Door de 2 knoppen en het bruin leren bandje lijkt het erop dat Huawei de functie van het horloge probeert verbergen. Het lijkt hierdoor niet direct op een smartwatch, waardoor je hem bij alle gelegenheden kan dragen.
Het ronde Amoled scherm heeft een diagonaal van 1,39″ en een resolutie van 454×454 pixels. Het scherm is voorzien van stevig saffier glas waardoor krasjes tot het minimum worden beperkt. Het aanraakgevoelige scherm loopt in een kleine hoek naadloos af naar het titanium frame. Doordat het scherm goed doorloopt, voelen de randen niet scherm aan. Het scherm heeft een diameter van 46,7×46,7mm en is (inclusief het frame) 11,4mm dik. Dit komt overeen met een sporthorloge of luxe heren horloge.
Aan de linkerkant van de GT 2 Pro is een microfoon aangebracht waarmee je telefoongesprekken kunt voeren. De rechterkant is voorzien van 2 ronde knoppen die je in kunt drukken om de smartwatch te ontwaken en om naar een optie in het menu te gaan. Het is mogelijk om aan die knoppen te draaien, maar daar is geen functie aan gekoppeld, waardoor het geen effect heeft. Tussen de 2 ronde knoppen is een grote uitsparing voor de speaker gemaakt. Aan de onderkant van de smartwatch is een gaatje zichtbaar en hoewel het niet in de onderstaande tekening naar voren komt, is dat vermoedelijk om water af te voeren. Nadat je hebt gezwommen kan je de smartwatch schudden om het water eruit te krijgen. Om alles eruit te krijgen kan de smartwatch, door middel van geluidssignalen, het water uit de speaker “blazen”.
Aan de achterkant van het slimme klokje zitten de zichtbare sensoren. Door middel van licht kan je hartslag (groen licht) en zuurstofsaturatie (rood licht) worden gemeten (SpO2). Net als het frame, is ook de achterkant van de GT 2 Pro gemaakt van titanium. De achterkant is tevens de locatie waar de smartwatch op het oplaadpunt gelegd kan worden.
Aan de binnenkant is onder andere gebruik gemaakt van een Huawei Kirin A1 processor, bluetooth 5.1, GPS (met Glonass, Galileo), 4GB opslag (waarvoor 2GB voor muziek) en een accu van 455mAh.
Qua design ben ik zeer te spreken over de Huawei Watch GT 2 Pro. Het formaat van de smartwatch komt verder overeen met andere luxe heren horloges of sporthorloges. Het voelt ook niet zwaar aan en ligt mede daardoor ook heerlijk om de pols. Huawei heeft twee verschillende versies van de GT 2 Pro uitgebracht. De Sport variant heeft een zwart rubberen bandje en de Classic versie heeft een bruin leren bandje. Zoals aangegeven zijn de 22mm bandjes uitwisselbaar met andere bandjes, waardoor je bijvoorbeeld ook metalen of titanium bandje erop vast kan zetten. Tussen de Sport en Classic versie zit verder geen verschil, zelfs de kleur van het frame is hetzelfde.
De accu
Bij het testen van de accu had ik het volgende ingeschakeld: bluetooth, hartslagmeter, beeldscherm dat altijd aan staat (Always-on-Display / AOD), ontwaken als het horloge wordt opgetild en kon ik notificaties ontvangen van diverse applicaties zoals e-mail, Whatsapp, Spotify en Buienalarm. Met deze instellingen houdt de smartwatch het 7 dagen vol voordat het weer opgeladen moet worden. Als AOD is uitgeschakeld, dan is het mogelijk om 14 dagen op 1 acculading te overbruggen. De claim van Huawei, waarbij ze zeggen dat de smartwatch het tot 14 dagen vol kan houden, klopt zeer zeker. Ik ben dus erg tevreden met de capaciteit van de accu.
Bij diverse smartwatches van Amazfit (Xiaomi), heb ik gemerkt dat de accuduur vanaf zo’n 20% snel zakt. Het lijkt dan alsof de accu’s in een trechter zitten waarbij het dagen lang rond de 100% blijft staan en vervolgens langzaam tot 20% te zakken. Hierna gaat het snel en is die 20% in werkelijkheid zo’n 5-10% waardoor je de smartwatch aan het einde van de dag toch echt moet opladen. Dit fenomeen heb ik gelukkig niet bij Huawei gemerkt en zakt de accupercentage op de juiste manier terug naar 0%.
Het scherm
De notificaties zijn goed van het Amoled scherm af te lezen, maar ze kunnen snel worden overschaduwd door nieuwere notificaties. Over het algemeen kun je alleen de laatste berichten uit een conversatie of e-mail terug zien. Een bericht volledig lezen is niet prettig op dit soort smartwatches. Dat komt doordat je eerst naar het hoofdmenu moet en vanaf daar schuif je van onder naar boven. Hierbij is alleen plain text te zien en geen emoticons.
Het ontwaken van de smartwatch gaat niet altijd even prettig. Je moet hem in een snelle en soepele beweging snel voor je gezicht houden om het bericht te laten verschijnen. In de praktijk is het daarbij handiger om met je andere hand het bovenste knopje in te drukken waarna de smartwatch zal ontwaken. Als AOD staat ingeschakeld, dan kun je altijd het tijdstip zien. Echter komt dat design niet overeen met de wijzerplaat / Watch Face dat je hebt ingesteld. Op het moment van schrijven is er de keuze uit 7 voor-geïnstalleerde wijzerplaten voor het AOD. Om de normale wijzerplaat te kiezen, heb je tientallen opties. In het verleden waren ze allemaal gratis, maar tegenwoordig zijn er ook betaalde varianten aanwezig waar je uit kunt kiezen. Wat mij betreft zitten er in de gratis variant meer dan genoeg opties.
De meeste smartwatches worden gekoppeld aan een smartphone door middel van bluetooth. Dit horloge heeft bijvoorbeeld geen eigen wifi adapter, NFC of een simkaart ingang, maar er is wel de mogelijkheid om muziek lokaal op te slaan en om je route met de GPS route op te slaan. Het horloge kan dus gedeeltelijk zelfstandig worden gebruikt, maar het is niet bedoeling om dat dagenlang te doen. Als de smartwatch een tijd niet meer is gekoppeld, dan loopt de tijd niet meer goed. Dit gebeurd na enkele dagen. De smartwatch even koppelen, zorgt er weer voor dat de tijd in orde is. Overigens is het door het ontbreken van NFC niet mogelijk om betalingen te doen. De variant uit China kan dat wel, maar dan is het alleen mogelijk om in een aantal Chinese steden contactloos te betalen.
Gezondheid
In de Huawei Watch GT 2-serie zijn aantal gezondheid features ingebouwd:
Zuurstofsaturatie/SpO2 (VO2Max): SpO2 wordt niet continu gemeten, maar die moet je handmatig aanzetten. Hierbij moet je je arm ongeveer 1 minuut stil laten liggen waarna je de waardes doorkrijgt. Dit ligt bij een gezonde persoon tussen de 90-100.
Hartslagsensor (TruSeen 3.5): Hiermee wordt je hartslag de gehele dag bijgehouden en kan er bij, een vooraf ingesteld waarde, een signaal worden afgegeven. Als dat gebeurd is het belangrijk om te achterhalen of dat is vanwege een intensieve oefening of dat het een medische oorzaak heeft. In dat geval is het verstandig om een specialist te raadplegen.
Stressniveau (TruRelax): Met de smartwatch kun je je stressniveau bijhouden. Ik weet niet precies wat de trigger daarvoor is, maar vermoedelijk is beweging, slaap en hartslag een manier om stress te monitoren. Via ademhalingsoefeningen in het horloge, kun je de stress wellicht verminderen.
Slaapmonitoring (TruSleep 2.0): Door het horloge ‘s nachts te blijven dragen, is het mogelijk om je slaapritme te monitoren. Hiermee kun je o.a. zien of je genoeg slaapt en hoe vaak je eventueel wakker wordt.
Wekker: Via de smartwatch is het mogelijk om een wekker in te stellen. Als je een wekker via de telefoon laat gaan, dan is het ook mogelijk om de wekker via de smartwatch uit te schakelen of te laten snoozen.
Bewegen en sporten
Vanuit de smartwatch zijn diverse sportfuncties te gebruiken. Naast de 15 getoonde sporten/opties, zijn er nog meer dan 80 andere sporten waar je uit kunt kiezen. Hierbij kun je o.a. informatie en statistieken krijgen over je dansskills, darten, tafeltennis, bowlen en een potje voetbal.
De sporten die ik onder andere heb getest, zijn wandelen en zwemmen. Bij het wandelen krijg je elke kilometer (in het Engels) te horen wat o.a. de hoogte is van je hartslag en de rondetijd. Deze notificatie is vrij hard en gelukkig kan dat zachter worden gezet. Het geluid is ook geheel uit te schakelen, zodat de vogels in het bos daar niet van schrikken.
Doordat ik de waterdichtheid van de GT 2 Pro wilde testen, heb ik een aantal keren met de smartwatch gezwommen. Hierbij is het horloge ongeveer 40 minuten onder water geweest. Als de “work-out” wordt stopgezet, dan zal als eerste het water uit de smartwatch worden geblazen en vervolgens zijn de statistieken over je zwemprestaties zichtbaar. Deze informatie is naderhand ook in de Gezondheid app terug te zien. Hierin staat o.a. welke zwemslagen je hebt uitgevoerd, hoe lang je over een baan hebt gedaan en hoeveel banen in totaal zijn gezwommen.
De registratie van het aantal zwemslagen en stappen zijn voor mijn gevoel ook juist geregistreerd. Het horloge merkt ook op of je bezig bent met sporten of een lange wandeling. Als er een activiteit wordt gedetecteerd (doorgaans na een minuut of 15), dan kun je via de notificatie laten weten of je inderdaad bezig bent met een work-out of simpelweg over het terrein van je werk loopt.
Voor de golfers onder de lezers, is er op de Watch GT 2 Pro ook een speciale optie te vinden. Met de Driving Range Mode kun je zien hoe goed (of hoe slecht) je slagen zijn. In de community van Huawei zijn 2 gebruikers die je alles laten zien over deze speciale Golf modus. Hieronder zijn hun filmpjes en links naar het artikel geplaatst.
De smartwatches van Huawei werden in het begin (2015) nog geleverd met Wear OS (voorheen Android Wear), maar inmiddels gebruiken ze hiervoor hun eigen OS. Dat heeft een aantal voor-/ en nadelen. In de intro gaf ik al aan dat je bij een smartwatch eigenlijk maar 2 keuzes hebt. Een horloge waarop je veel apps kunt installeren, maar waarmee je geen vier dagen op 1 acculading kunt overbruggen. Aan de andere kant heb je een horloge waarop je geen of nauwelijks apps kunt installeren, maar waarbij de accuduur toch ver boven de 4 dagen ligt. Smartwatches in die laatste categorie, draaien vaak op een eigen besturingssysteem (OS) en daardoor kan het horloge redelijk kaal blijven en dat scheelt aanzienlijk in de accuduur.
Koppelen van de smartwatch
Het koppelen van de smartwatch aan een smartphone is vrij eenvoudig. Zorg ervoor dat je een Android of Apple smartphone hebt met de Gezondheid-/Health app van Huawei erop. De app werkt op alle Android smartphones en daarbij maakt het niet uit welk merk je gebruikt. Er is echter wel een verschil met de Gezondheid app op een iPhone.
In het onderstaande schema zijn de verschillen weergegeven.
Na de installatie van de app, zet je bluetooth aan op de telefoon en start je de smartwatch op. Doorloop de standaard instelling en laat de telefoon naar de Huawei Watch zoeken. Als de connectie is geslaagd, dan kun je o.a. het uiterlijk van de wijzerplaat aanpassen en instellen vanaf welke apps notificaties naar de smartwatch verstuurd moeten worden.
Een greep uit de instellingen vanaf de smartwatch
Bediening via de app
Veel instellingen zijn direct vanaf de smartwatch aan te passen. Er zijn toch nog een aantal instellingen die je daar niet kunt vinden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de registratie van je slaap, hartslag en meting van je SpO2 gehalte (zuurstofwaardes in je bloed). De app is daarnaast een database met al je gezondheidsgegevens. Wat ik eigenlijk mis (want ik houd van statistieken), is dat je kunt zien wanneer je smartwatch voor de laatste keer werd opgeladen. Wat de app wel laat zien, is wat de stand is van de smartwatch accu.
Op het gebied van sportgegevens zit de app goed in elkaar. Je kunt zien hoeveel stappen je telefoon + smartwatch gecombineerd hebben geregistreerd. Het is daarbij geen optelsom van beide, maar het lijkt op een (logisch) gemiddelde van beide apparaten. Een jonge vader of moeder heeft vast wel gemerkt dat de stappen van een “wearable” niet goed worden geregistreerd als je een kinderwagen vasthoud. De registratie van de stappen via je telefoon kan dat opvangen. Als de smartphone in een tas ligt, dan zal het geen of weinig stappen registreren. Je horloge kan die gegevens dan weer opvangen en combineert dat weer met je smartphone. Hierdoor zorgt de app voor een redelijk goede uitkomst m.b.t. het aantal stappen dat je op een dag hebt gezet.
Hieronder zijn nog enkele instellingen uit de app te zien:
Privileges voor de Huawei Watch GT 2 Pro:
Wat is precies het verschil tussen de Watch GT 2e en Watch GT 2 Pro? In eerst instantie zijn er subtiele verschillen in het uiterlijk zoals het gebruik van titanium en een ander soort glas. Wat minder zichtbaar is, is dat je met de Watch GT 2 Pro ook de mogelijkheid hebt om apps te installeren. Via de Gezondheid app kun je momenteel 8 verschillende applicaties installeren en dit lijkt elke maand verder uitgebreid te worden. Om je hersenen te kraken is er een spel waarbij je door middel van 4 opties en 4 cijfers op het eindgetal 24 uit moet komen. Er is ook een spel waarbij je met 4 letters een (Engels) woord moet maken. Elke keer wanneer dat lukt, ga je weer een level verder. Het zijn leuke apps/add-ons, maar vermoedelijk zoeken de meeste gebruikers liever naar echte universele apps zoals Spotify of Runkeeper. Helaas is dat (momenteel) niet het geval. Apps van grote uitgevers worden niet gemaakt/ beschikbaar gesteld.
Download hier de laatste handleiding voor de Huawei Wear GT 2 Pro.
Promovideo’s van Huawei:
Watch GT2 Pro
Watch GT 2e
Tot slot is hier nog een visuele vergelijking van de GT 2e en GT 2 Pro. Via Amazon heb ik voor zo’n €19,- een Fullmosa 22mm horlogeband gekocht incl. gereedschap om het bandje te monteren en in te korten.
Huawei heeft met de Watch GT 2-serie goede en degelijke smartwatches uitgebracht. Op software gebied is er weinig verschil tussen de Watch GT 2e en Watch GT 2 Pro. Het verschil dat ik kon ontdekken is de mogelijkheid om muziek via de speaker te beluisteren en de microfoon te gebruiken om Michael Knight uit de Knight Rider na te doen (vooral bekend bij publiek van 40+). Dat je ook nog apps kunt installeren op de GT 2 Pro was een interessante toevoeging, maar verwacht voorlopig nog geen bekende apps op je Huawei Watch.
Voor iPhone gebruikers zullen veel opties wegvallen, waardoor het vooral voor Android gebruikers een prima smartwatch zal zijn. Echter moet je er nog wel rekening mee houden dat het vooral een sporthorloge is, waarbij je gegevens van het sporten bij kunt houden en notificaties binnen ziet komen. Het beantwoorden of volledig lezen van e-mails, is niet waar deze smartwatches voor zijn gemaakt. Tevens is het niet mogelijk om hiermee bij de kassa af te rekenen en dat komt door het ontbreken van NFC. De smartwatch als stand-alone gebruiken (zonder smartphone in de buurt) is mogelijk, maar na enkele dagen klopt de tijd niet meer.
Doordat de bovenstaande features over het algemeen bij Android Wear en Apple Watch beschikbaar zijn, was ik niet verrast dat het niet aanwezig was. Hierdoor ben ik toch wel zeer tevreden over de Huawei Watch GT 2 Pro. De GT 2 Pro is opgebouwd uit titanium en saffier, waardoor het luxe aanvoelt. Dat slechts 1x in de week draadloos opladen kan worden is erg prettig. Als het Always-On-Display (AOD) is uitgeschakeld, dan is het zelfs mogelijk om 14 dagen op 1 acculading te overbruggen. De keuze uit de diverse wijzerplaten (Watch faces) is voldoende, maar het was prettig als het AOD hetzelfde beeld liet zien.
De materiaalkeuze en design zal vooral hetgeen zijn waardoor je kan twijfelen tussen de GT 2e en GT 2 Pro. Door het gebruik van hoogwaardige materialen als titanium en krasvast saffier scherm + de mogelijkheid om draadloos op te laden, is de GT 2 Pro de beste keuze uit die twee opties. Het is aan jou, de lezer, om te bepalen of dat het prijsverschil van ongeveer €170,- waard is.
De plus en minpunten zijn hieronder te lezen en met alles bij elkaar kom ik uit op een score van 4 uit 5 sterren voor de Huawei Watch GT 2 Pro.
Eindscore
AOD wijzerplaat is niet hetzelfde als de standaard wijzerplaten. Niet geschikt om dagenlang stand-alone te gebruiken. Ontwaken van het scherm vereist een duidelijke beweging van je arm. Veel opties niet mogelijk onder iOS. Bekende apps installeren is niet mogelijk. Contactloos betalen is niet mogelijk.
Prima accuduur van 7-14 dagen. Draadloos laden. Hoogwaardig materiaal (titanium en saffierglas). Zeer veel verschillende sportactiviteiten. Waterdichtheid is in orde. Universele bandjes zijn goed(koop) verkrijgbaar.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur mij een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:
Deze website maakt gebruik van cookies zodat je mijn berichten op Social Media kunt delen en via Facebook kunt reageren op artikelen. Tevens zijn de YouTube video's af te spelen vanuit de review.
Klik op accepteren om de pagina verder te bekijken. AccepterenMeer informatie.
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.