Onder de Nederlanders zal het Chinese merk Xiaomi, een stuk bekender in de oren klinken dan enkele jaren geleden. Ik denk dat veel mensen de berichtgevingen en wellicht ook de reviews van dit merk, regelmatig voorbij zagen komen. In 2012 waren weinig (Nederlandse) reviews van import-producten te vinden. Dit kwam gedeeltelijk door de kwaliteit van producten uit China, maar ook de onbekendheid van hetgeen wat daar eigenlijk te koop was. Eind 2012 wilde ik daar iets aan veranderen. Ik heb de Xiaomi Mi 2uit China besteld en ik had direct als doel om daarover een uitgebreide review te schrijven. Met zo’n review wilde ik laten zien of het interessant is om een product te importeren die (op papier) volledig aan je wensen voldoet, maar niet in Nederland te koop is.
Om te oefenen met het schrijven van een review, heb ik eerst een productbeschrijving van een bluetooth headset geplaatst. Even later, verscheen eind januari 2013 mijn eerste smartphone review. Vanaf dat moment begon het vuurtje bij mij, maar waarschijnlijk ook bij andere gebruikers, te lopen. Het aantal (Nederlandstalige) reviews over Chinese import-producten groeide, vooral op Tweakers, steeds harder en ik ben blij dat ik daarvan een onderdeel van mag zijn.
We zijn nu ruim 6 jaar verder sinds mijn Xiaomi Mi 2 review en in die tijd is een hoop veranderd op smartphone gebied, maar ook zeer zeker bij Xiaomi. Waar ik toen van droomde is nu werkelijkheid geworden. De website www.mi.com/NL is sinds 28 maart 2019 eindelijk geopend en daarmee vestigt het merk zich hier in Nederland. De Xiaomi Mi 9 is één van de smartphones die werd onthuld op het eerste launch event in de Benelux. Als gebruiker van het “eerste” uur ben ik hier erg blij mee en ik hoop dat Xiaomi hierdoor nog bekender wordt in onze regio. Ik zal kritisch blijven naar Xiaomi toe, maar ik ben nog steeds een fan van Xiaomi. De review van deze Xiaomi smartphone is dit keer niet gebaseerd op de Xiaomi.eu rom, maar op de officiële Global (Development) rom van Xiaomi zelf.
De smartphone is tijdelijk ter beschikking gesteld door mijn schoonzus. Deze is aangeschaft bij Belsimpel, één van de officiële verkopers van Xiaomi smartphones.
- Inleiding
- Uitpakken
- Ontwerp
- Beeldkwaliteit
- Hardware & Benchmarks
- Accu
- Software
- Camera
- Specificaties & Fotogalerij
- Extra informatie en links
- Tot slot
- Reacties
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Laatst gebruikte firmware versie: Miui 10 Global 9.3.22
Product: Xiaomi Mi 9 (6/128GB)
Globale prijs bij publicatie: €499,-.
Op de zilveren doos is een grote zilveren 9 aangebracht. Aan de zijkant van de doos is een oranje sticker te zien waarbij je kunt opmaken dat je hier te maken hebt met een Global versie van een Xiaomi product. Andere aanwijzingen waarbij je kunt zien dat er een Global smartphone voor je ligt, is de Engelstalige beschrijving op de doos, EU stekker + internationale handleiding in de doos.
Bij het openen van de deksel zie je een kleiner doosje liggen. In dat doosje zijn de beschermhoes, boekjes, sim-tray en de usb-c naar 3,5mm converter te vinden. Onder het doosje is de Xiaomi Mi 9 smartphone te zien, met daar bovenop, een tijdelijke screenprotector met een Engelse beschrijving.
Onder de telefoon vind je in het ene vakje de usb-c kabel en in het andere ligt de EU adapter met een maximale stroomdoorvoer van 18 watt. De telefoon zelf kan 27 Watt aan en het is de vraag waarom Xiaomi niet zo’n snellader heeft toegevoegd.
Inhoud van de doos:
- 1 x Xiaomi Mi 9 smartphone
- 1 x EU 18 watt adapter
- 1 x Beschermhoes
- 1 x Usb-c kabel
- 1 x Usb-c naar 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting
- 2 x Documentatie
- 1 x Sim-tray pin
Hieronder is een unboxing filmpje van Xiaomi zelf te bekijken:
De voorkant van de Xiaomi Mi 9, wordt gevuld door een groot 6,39″ OLED scherm met een beeldverhouding van 19,5:9 en een resolutie van 2340×1080. Bij het vasthouden van de telefoon viel mij op hoe licht die eigenlijk aanvoelde. Bij het controleren van de specificaties zag ik dat het gewicht redelijk overeenkomt met andere smartphones met dit formaat. Ik denk dat het een vorm van voelbaar bedrog is (een andere vorm van optisch bedrog ).
De voor- en achterkant is gemaakt van glas en is daardoor over het algemeen gladder dan kunststof of metaal. Net als andere glazen smartphones is het gebruik van een bumper, dus zeker aan te raden (wordt gratis meegeleverd). Ondanks het gebruik van de bumper, steken de camera’s best wel ver uit de behuizing. Als je de smartphone op tafel bediend, dan zal je merken dat die heen en weer kan bewegen.
De randen van de smartphone zijn gemaakt van metaal en de de overgang van materialen is te voelen. Bij dagelijks gebruik is dat niet storend, maar tussen die naden kan na verloop van tijd wel stof worden verzameld. De randen zijn aan de achterkant afgerond en dit wordt ook wel 2D glas genoemd. De voorkant van de Mi 9, is redelijk vlak gebleven. Zoals aangegeven, steken de camera’s aan de achterkant flink uit. Het is voor mij vaak de vraag waarom fabrikanten dit niet anders op kunnen lossen. Ik vermoed dat dit mede wordt veroorzaakt door een race waarbij fabrikanten liever het geld in een betere camera steken, dan in het wegwerken van de camera bobbel. Momenteel heeft Huawei een speciale camera binnenin de behuizing gebracht (P30 serie) en ik verwacht dat dit na verloop van tijd een standaard zal worden. Hopelijk levert dat, in de komende maanden 6-18 maanden, ook een vlakke achterkant op.
De telefoon voelt verder solide en sterk aan en ik heb niet het gevoel dat je de telefoon eenvoudig kan buigen. Echter moet je wel voorzichtig aan doen met de telefoon en niet (te vaak) op de grond laten vallen. Het blijft immers een smartphone van glas. Helaas heeft ook deze Xiaomi smartphone geen IP waarde, waardoor je erg moet oppassen met een regenbui. Xiaomi zal je niet helpen als je waterschade hebt (al kunnen inwoners van China en India wel een volledige verzekering afsluiten voor ongeveer €10,-).
Bovenin het scherm zijn de basis functies samengebracht. In het midden van het scherm zitten de 20MP camera, (bel)luidspreker, licht sensor en een witte notificatie LED. Het is vreemd dat Xiaomi ervoor heeft gekozen om voor dit flagship model geen RGB LED verlichting te plaatsen.
Onderin het scherm kun je ervoor kiezen om drie virtuele knoppen te laten zien. Van links naar rechts zijn dat: een vierkante Historie knop, ronde Home knop en een driehoekige Terug knop. De knoppen hebben een trillende feedback, kunnen van vorm veranderen en draaien tevens mee als het scherm wordt gedraaid. Bij het openen van beeldvullende content is de kans groot dat de knoppen in beeld blijven staan. Bij elke applicatie kun je aangeven of de knoppen automatisch verdwijnen bij een full-screen applicatie. Het is nu ook mogelijk om de knoppen van locatie te laten wisselen of om de knoppen geheel te verwijderen (menu’s worden dan via veegbewegingen geopend). Net als bij een aantal andere flagship smartphones, zit de vingerafdrukscanner bij deze Mi 9 in het scherm.
- De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop en een volume knop.
- De linkerkant heeft een AI knop (eventueel aan te passen voor andere mogelijkheden).
- De onderkant is voorzien van een microfoon, usb-c poort en een speaker.
- De bovenkant heeft een infrarood poort (te gebruiken als AB) een ingang voor de tweede microfoon en in de ronding is de notificatie led geplaatst.
- Aan de achterkant van de telefoon zijn aan de linkerkant de 3 camera’s te vinden. Een normale 48MP camera, 12 MP telescoop camera, 16MP groothoeklens camera en dubbele LED verlichting.
Het 6,39″ OLED scherm heeft 2340×1080 pixels en komt hiermee uit op een PPI waarde van 403. Met deze resolutie zijn pixels voor de meeste mensen niet waar te nemen en ik zag weinig verschil met smarphones met een hogere PPI waarde. De kleuren zien er zeer goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken.
Via een slider kan de lichtintensiteit hoger en lager worden gezet. Het is ook mogelijk om het scherm automatisch te laten dimmen of feller te maken. De automatische stand is te agressief afgesteld waardoor het scherm vaak erg donker is. In de felle zon doet de automatische instelling het wel goed, want dan schiet de verlichting omhoog en is de inhoud veel beter te lezen dan op de handmatige stand.
De telefoon wordt aangedreven door een 7nm octa-core processor van Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 855 (SM8150) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 1*2,8 / 3*2,4GHz / 4*1,8GHz. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 2133MHz.
De grafische beelden komen van een Adreno 640 GPU.
Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 7 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht weggelaten zodat er een gemiddelde van 5 runs overblijft.
Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
De resultaten.
De telefoon doorstond alle testen zonder problemen. In de benchmarks is te zien dat dit top model van Xiaomi, een van de snelste Android processoren heeft die momenteel beschikbaar is.
De smartphone is verder erg snel en reageert goed op alle acties die ik uitvoer. Het laden van applicaties gaat lekker snel en de telefoon bleef koel tijdens het fotograferen. In de meeste games verliep het allemaal goed, maar bij PUBG merkte ik en nog een aantal gebruikers van het Tweakers forum, toch wel een aantal lags tijdens het spelen. Dit was bij mij al zichtbaar in het eerste potje dat ik speelde. Ik verwacht dat dit gewoon opgelost kan worden met een software update.
Van de aangegeven 6GB werkgeheugen kan 5,5GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neemt het os met applicaties ongeveer 3GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 1,5GB – 3GB vrij is aan werkgeheugen en dat zorgt ervoor dat apps niet snel afgesloten hoeven te worden. Standaard staan alle apps op een energiezuinige modus, waardoor ze op de achtergrond kunnen afsluiten. Dit kun je eenvoudig via het systeem aanpassen.
De telefoon is voorzien van 128GB intern opslaggeheugen en dat kan niet worden uitgebreid. Het systeem (met standaard apps neemt) ongeveer 15GB in beslag. Dankzij het 128GB opslaggeheugen kun je ongeveer 115GB gebruiken voor je eigen apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.
Update software
De nieuwste software zal via OTA of via een handmatige update, naar de telefoon worden gestuurd. De telefoon is in de testperiode van 2 weken, slechts 1 keer bijgewerkt en dat komt doordat de Dev build 2x werd ingetrokken door fouten. Met de vorige release kreeg ik onder andere problemen met de camera en waren notificaties niet zichtbaar. In de laatste release lijkt het probleem van de camera opgelost te zijn en zijn de notificaties inmiddels weer zichtbaar bovenin beeld.
De telefoon is afgerond met firmware versie: Miui 10 Global 9.3.22
Hoofdscherm
De telefoon is niet voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Alle apps zijn na installatie direct op het hoofdscherm te vinden. Om het hoofdscherm overzichtelijk en netjes te houden kan er gebruik worden gemaakt van widgets en mappen. Zoals je op onderstaande afbeeldingen kunt zien, zijn er geen vreemde apps van derde partijen zichtbaar.
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. Dit werkt ook als je vanaf het midden naar beneden schuift, op het hoofdscherm. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en vijf quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar de overige quick settings zichtbaar. Door de notch, zijn helaas niet alle meldingen direct zichtbaar. Aan de linkerkant is slechts plaats voor enkele icoontjes waarbij ik het tijdstip, netwerksnelheid, wekker er standaard in heb staan. Hier kunnen nog 2 notificaties bij, maar aan de rechterkant van de notch komen helaas geen notificaties bij.
Applicaties
De telefoon wordt geleverd met een aantal Xiaomi applicaties en enkele ingebouwde externe apps zoals Facebook en AliExpress. Doordat de telefoon is voorzien met een Global rom, staat Google Play standaard geïnstalleerd inclusief de standaard apps die daarbij horen. Vanuit Google worden er standaard 10 apps meegeleverd waaronder: Google Foto’s, Play Muziek, Play Films, Drive en Duo. Helaas zijn dit soort standaard apps niet op een normale manier te de-installeren, maar moet je de apps uitschakelen om er (gedeeltelijk) vanaf te komen. Hierdoor starten die applicaties niet meer op en zal het een stuk minder ruimte innemen. Apps zoals Facebook zijn wat lastiger te verwijderen. Ik heb uiteindelijk de apps en services van Facebook uit kunnen schakelen. Na het updaten van het OS, kwamen Facebook en Booking.com automatisch mee met die update. Ik weet niet zeker welke apps men nog meer kan verwachten, maar het is niet prettig als er steeds apps automatisch worden mee geïnstalleerd. Dit fenomeen zie ik ook weleens bij Sony en Huawei voorbij komen en komt dus niet alleen maar voor bij Xiaomi toestellen.
Daarnaast vind ik het vreemd dat MiVideo van Miui/Xiaomi, toegang moet hebben voor het IMEI nummer. Helaas ben je verplicht om die app te gebruiken als je direct vanuit het fotoalbum films wil bekijken. Het gebruik van een andere video app is een mogelijkheid, maar vanuit de Galerij, kun je niet kiezen met welk app je films wil bekijken.
Reclame uitschakelen
In veel reviews geeft men aan dat er reclame in Miui zit. Deze reclame is echter alleen aanwezig als je alle instellingen aangevinkt laat staan bij het instellen van je nieuwe smartphone. Deze reclames en aanbevelingen kun je eenvoudig uitschakelen. Tevens komen dergelijke zaken ook voor bij andere merken zoals Huawei en Samsung, echter staan die instellingen (opgemerkt in 2018/2019) standaard uit. Het moet bij Xiaomi dus ook verplicht worden om deze zaken standaard uit te hebben staan (hetzelfde geldt voor het watermerk bij de foto’s, maar dat is een persoonlijke mening ).
Op de eerste twee foto’s zie je wat ik standaard uitschakel bij het instellen van de telefoon. Deze instelling komt naar boven nadat je de gewenste vergrendeling hebt ingesteld. Als je de regio op Nederland zet, dan is dit voldoende om geen reclames van Xiaomi te ontvangen. Daarnaast kun je in diverse instellingen eventuele aanbevelingen en advertenties uitschakelen. Dit hoeft niet in de afzonderlijke apps, maar kan direct vanuit het instellingenmenu.
Meer informatie over de reclame opties kun je hier vinden:
http://en.miui.com/thread-1941612-1-1.html
Verbindingen
De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.
Wifi
De telefoon kan gebruik maken van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi onder andere gebruikt om foto’s en films te uploaden en daarbij is de verbinding altijd goed gebleven en zat de snelheid tussen de 5-12Mbit. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. De telefoon schakelt automatisch over van 802.11AC (5GHz) naar 802.11N (2,4GHz netwerk) als het signaal onvoldoende wordt.
GPS
De onderstaande testen zijn uitgevoerd met een profiel waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van de interne GPS, dus zonder het gebruik van telefoonpalen of accesspoints.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Hierin merk ik nog weinig verschil met andere smartphones waarbij geen dualband GPS netwerk is ingebouwd. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien. Hierbij is gebruik gemaakt van Sygic en Google Maps. De app: GPS test laat zien dat de foutmarge op ongeveer 5 meter ligt en dat komt overeen met de meeste telefoons.
Bluetooth
Bluetooth werkt zonder problemen, gewoon zoals het zou moeten. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe Android autoradio en een Amazfit Pace. De telefoon werd direct door de autoradio en smartwatch herkend en het afspelen van muziek gaat zonder problemen. De contacten van de telefoon worden zonder problemen herkend. Tijdens het rijden, ben ik goed te verstaan via de BT verbinding. Tethering via bluetooth werk verder zonder problemen, waardoor ik gewoon Spotify muziek kon downloaden op de autoradio. Echter is er nog wel een dingetje met BT bij Xiaomi smartphones. Wat ik op de Mi 6 al merkte, zag ik nu ook weer naar voren komen. Als BT aan staat, dan kan iedereen in principe met je telefoon verbinden. Bij eigenlijk alle apparaten, moet je in het bluetooth menu zitten om connectie met dat apparaat te kunnen maken.
Bellen
T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon erg goed gebleven. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant.
Internet
De internet download snelheid van 100-150Mbit en een upload snelheid van 150-190 Mbit, prima in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog van het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet. 5G is nog niet beschikbaar op dit toestel, maar wellicht heeft de Mi 10 het volgend jaar wel.
Streaming media beveiliging (Netflix)
De telefoon is voorzien van Widevine CDM beveiligingsniveau 1. Hierdoor kun je Netflix op de hoogste resolutie afspelen.
Luidspreker
De telefoon is voorzien van slechts 1 speaker. De speaker zit aan de onderkant, aan de rechterkant van de usb-c poort. Je zou verwachten dat dit geen probleem geeft tijdens het gamen, maar helaas zit je hand alsnog voor de speaker als je de telefoon in een horizontale stand vasthoudt. De speaker klinkt verder prima, maar het blijft desondanks een mono speaker.
Microfoon
Om de microfoon te testen, heb ik een mooie testopstelling gemaakt. De receiver heb ik op een hoge stand gezet en de subwoofer op zo’n 70% van het maximale vermogen. Om ervoor te zorgen dat mijn handen de microfoons niet blokkeren, heb ik een testopstelling gemaakt met Duplo van onze kinderen. Hierdoor kan ik steeds dezelfde testopstelling bouwen als ik een telefoon test.
Hier is een voorbeeld van mijn testopstelling te zien:
Let op, de muziek wordt na een seconde of 5 harder gezet.
Xiaomi Mi9
Huawei Mate 20 Pro
Samsung Galaxy S9
Ik wil bij deze Ronny V Productions bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn content! Mocht je zijn YouTube kanaal bezoeken, abonneer dan gelijk even op zijn kanaal met nostalgische muziek.
Vingerafdrukscanner
De locatie van de vingerafdrukscanner ligt onder het scherm en daarmee zet Xiaomi de nieuwe traditie voort met “ingebouwde vingerafdrukscanners”. Net als bij de Huawei Mate 20 Pro, heeft deze vingerafdrukscanner ook vaak problemen om mijn vingers perfect te herkennen. Vaak moet ik mijn vinger enkele seconden op het scherm leggen voordat ik een goedkeuring krijg. Dit effect ook merkbaar zonder een screenprotector. Wat je hierbij zou kunnen doen, is je vinger vanuit diverse hoeken te registreren. Het is zelfs mogelijk om 1 vinger 2x in te voeren en dat is niet bij elk merk mogelijk.
Mede door de vingerafdrukscanner, kun je ervoor zorgen dat je gebruik kunt maken van twee verschillende omgevingen via Second Space. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je werkomgeving met de vingerafdruk van je linkerhand openen en je privé omgeving met de vingerafdruk aan de rechterhand. De omgevingen kunnen niet met elkaar communiceren. Apps die je in omgeving A hebt, moet je opnieuw installeren in omgeving B. Voor de veiligheid van je bedrijfsdata is dat wel erg prettig, want je mengt het op die manier niet met je privé gegevens.
Je kunt de telefoon ook ontgrendelen met je gezicht. Echter gaat dat niet met een Irisscanner of 3D gezichtsopname, maar dat is gewoon via de standaard frontcam. Deze methode wordt gezien als een onveilige manier van ontgrendelen. Mocht je het alsnog gebruiken, dan kan ik je melden dat het wel erg snel werkt. Als de telefoon op tafel ligt, dan hoef je er niet recht boven te hangen, want je gezicht kan al in een hoek van zo’n 45 graden worden herkend.
De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Poly 3300 mAh accu. Tijdens het testen stond het volgende continu aan: wifi, GPS, bluetooth. Hierbij heb ik het met een enkele sim-, maar ook met een dubbele simkaart getest. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, 1 werk account, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Instagram, LinkedIn, Amazfit smartwatch en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) slechts zo’n 30-35% over, bij een schermgebruik (SOT) van 3 tot 3,5 uur. Het resultaat hiervan vind ik onvoldoende en het past niet geheel bij de accu en processor die in de telefoon zitten. Bij licht gebruik, haalde ik het einde van de avond met helaas slechts 40%. Het lijkt er dus op dat de accu in stand-by stand erg snel leegloopt en dit komt ook terug op het Tweakers forum. Daarop werd aangegeven dat de accu in 1 nacht met 10% zakte.
Licht / normaal gebruik na bijna 16 uur.
licht gebruik na ongeveer 15,5 uur.
Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de exacte accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buitenaf.
Accutesten door middel van apps
Uit de resultaten is te zien dat de Xiaomi Mi 9 erg goed uit de benchmarks komt. Bij groot verbruik is hij een krachtpatser, maar als hij niets doet, verbruikt hij nog steeds erg veel. In de praktijk is het aan te raden om een powerbank mee te nemen.
Foto’s
De telefoon is voorzien van maar liefst 3 camera’s aan de achterkant. De camera’s zijn als volgt ingedeeld:
- 48 MP / F1.75 diafragma camera voor normale foto’s/video’s.
- 16 MP / F2.2 diafragma groothoek camera voor macro foto’s en extra brede foto’s / video’s.
- 12 MP / F2.2 diafragma telescoop lens voor 2x optische zoom en een totaal van 10x digitale zoom (20x bij Maanmodus).
De samenwerking van de camera’s verloopt goed en het licht kan goed in de lens komen. Als je overschakelt naar 2x zoom (telescoop lens), dan merk je dat de kwaliteit/kleur een iets minder mooi is. Alles lijkt dan wat grauwer te worden. Ik weet niet of de software hierop nog aanpassingen kan verrichten, maar ik hoop dat dit nog wel wat beter wordt. Zelfs voor een smartphone in deze prijsklasse.
Dankzij de Ai instelling, probeert de camera het juiste scenario voor de foto’s te kiezen. Dit gaat vrij goed en daardoor zien de foto’s er over het algemeen goed uit. Het is nu ook mogelijk om gebruik te maken van de automatische HDR functie. Dat was iets dat ik miste op de Xiaomi Mi 6 van twee jaar geleden. Hierdoor zien de foto’s er nog beter uit en kan zowel de voor- als achtergrond er helder uitzien.
De foto’s en filmpjes zijn overdag erg goed. De foto’s die zonder nightmode worden gemaakt, kunnen nog wel een stuk beter en met minder ruis.
Hier zijn enkele screenshots van de camera instellingen:
Avondfoto’s, nachtmodus.
De eerste foto is gemaakt met de automatische foto stand en de tweede met de nachtmodus (zonder flitser):
Hieronder een aantal foto’s die in de avond zijn gemaakt.
Frontcam
De nachtfoto’s van de portretten zijn dankzij de “flitser” goed te noemen. Door het oplichtende scherm kun je prima selfies maken. Op de avondfoto’s is de voorgrond goed te zien, waardoor de frontcam prima is voor social media in een lichte en donkere omgeving.
Groothoek lens, macro foto’s en inzoomen
Dankzij de groothoek lens, kun je nu nog meer van de omgeving op de foto zetten. Deze lens wordt tevens gebruikt om macrofoto’s te maken. De beeldverhouding van de foto’s blijft in deze gevallen gelijk. Dat blijft gewoon 4:3 of 16:9. De kwaliteit van het inzoomen is overigens wel erg goed voor een smartphone. Xiaomi heeft hierin goede stappen gezet. Echter als je heel erg ver inzoomt op bewegende beelden, dan kan er een waas ontstaan rondom het object/persoon. Die waas is gedeeltelijk terug te zien op foto’s en de software kan dit nog niet direct zelf corrigeren. Ver inzoomen is mogelijk, maar vermijd daarbij bewegende beelden.
Inzoomen
Macro foto’s
Filmen
De kwaliteit van de filmpjes is prima en in de weken dat ik de smartphone mocht testen zijn de filmpjes erg scherp. De camera kan in 4K met 60fps opnemen en het is ook mogelijk om met 960fps slowmotion films te maken op maximaal 1080P. De telefoon heeft geen optische beeldstabilisator en de elektronische beeldstabilisator werkt nog niet perfect. Dit is op te merken in 1 van de voorbeeld filmpjes, waarbij ik loop. Kleine schokken worden er nog wel uitgefilterd waardoor ik verwacht dat het voor veel situaties wel voldoende zal zijn. Tijdens het filmen is het mogelijk om foto’s maken en in te zoomen. Je kunt tevens opnieuw op een object focussen om alles strak te laten filmen.
Videotest 1: Eenden in het water
Videotest 2: Stabilisatie test
Videotest 3: Slowmotion 1
Videotest 4: Slowmotion 2
Videotest 5: Wide lens
Videotest 5: Race test
OS: | Android 9 (Android Pie) met Miui 10 |
Scherm formaat: | 19,5:9 / 2340 x 1080 pixels 6,39″ (~403 ppi) |
Scherm type: | Amoled capacitieve touchscreen, 16M kleuren, curved Corning Gorilla Glass 6 |
Multitouch: | 10 vingers |
Chipset: | Qualcomm Snapdragon 855 |
CPU: | 7nm 64 bits octa-core ARM (Kryo 485) 1*2,8 (A76) + 3*2,4 (A76) + 4*1,8 (A55) GHz |
GPU: | Adreno 640 |
SD card: | Nee |
Opslag geheugen (ROM): | 64/128/256 GB UFS 2.1 |
Werkgeheugen (RAM): | 8/12 GB |
Waterdicht: | Nee, geen certificering |
Hoofdtelefoon aansluiting: | Nee |
Luidspreker: | Ja, Mono |
Simkaart: | 2x Nano-sim |
3G Netwerk: | WCDMA 800/850/900/1900/2100 MHz |
4G Netwerk: | FDD-LTE 700/800/850/900/1700/1800/1900/2100/2600MHz |
WLAN: | Wifi 802.11 a/b/g/n/ac, 2,4GHz + 5GHz, wifi hotspot, 2×2 MIMO |
Bluetooth: | v5.0 |
NFC: | Ja |
Vingerafdrukscanner: | Ja, achter het scherm |
USB: | USB Type-C, 3.1 |
Camera (achterkant): | 48+12+16 MP, normale, telescoop en groothoek lens, F1.75 + F2.2 + F2.2 diafragma, 2x optische zoom, 10 (30)x digitale zoom, dubbele LED verlichting, PDAF |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, autofocus, automatische HDR, digitale stabilisatie, portret modus, Ai instellingen, maan modus, nachtmodus, QR reader, Google Lens |
Video: | 3840 x 2160 4K@60fps, Slowmotion op 960fps (1080p), filmen met LED verlichting, scène herkenning |
Camera (voorkant): | Max 20MP, F2.0 diafragma |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, scherm flitser, HDR, portretmodus |
Video: | 1920 x 1080 Full-HD@30fps, gezichtsherkenning |
Sensoren: | Infrarood sensor (afstandsbediening), snelheid, afstand, barometer, stappenteller, beweging, spel rotatie, gyroscoop, nabijheid, kompas, licht |
Radio: | Nee |
GPS: | GPS (Dual band), A-GPS, Glonass, BeiDou, Galileo (Dual band) |
Formaat: | 157,5 x 74,7 x 7,6mm |
Gewicht: | 173g |
Accu: | Niet verwisselbare Li-Poly 3300 mAh accu (27W) / Qi – Draadloos laden (20W) |
Kleuren leverbaar: | Piano black, Ocean blue, Lavender Violet, Transparant edition |
Led kleuren: | Witte LED |
Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Geen enkele foto is bewerkt, ze zijn slechts voorzien van een tag en eventueel verkleind tot Full HD.
Links
- Officiële Nederlandse Xiaomi Mi 9 productpagina.
- Download hier de laatste handleidingen.
- Xiaomi is nu echt in de Benelux gearriveerd.
- [Xiaomi Mi 9] Ervaringen & Discussie
- [Xiaomi Mi 9] Rooten & Custom ROM’s
Promotie video’s van de Xiaomi Mi 9:
Krastest van JerryRigEverything:
Xiaomi Mi 9 vs Huawei Mate 20 Pro
Hieronder een vergelijking met een smartphone met veel overeenkomende specificaties. De Huawei Mate 20 Pro die ik vorig jaar mocht testen. Tevens staan er enkele foto’s tussen waarbij de Xiaomi Mi 9 in het meegeleverde hoesje zit. Als je goed kijkt, dan zie je dat de camera zelfs boven het hoesje uitkomt. Dat is erg jammer en het kan zelfs schade veroorzaken aan je camera, zelfs met het Saffier glas dat daarin is verwerkt.
Net als bij de Mate 20 Pro, heb ik deze telefoon ook voorzien van een screenprotector van de Mediamarkt. De prijs van die kunststof covers liggen op €19,95 incl. 30 dagen omruil garantie. Dit is niet alleen ideaal voor mensen met een afgerond scherm, maar ook voor schermen zoals van deze Mi 9. De screenprotector zit er goed op en het is een echte aanrader. De protector voorziet bijna het gehele glas van een cover, maar de camera / notch wordt niet afgedekt. Net als de vorige keer, ben ik ook dit keer zeer tevreden met het resultaat. De screenprotector sluit verder naadloos aan, aan de meegeleverde cover.
Hieronder zijn de foto’s terug te vinden:
Xiaomi probeert aansluiting te krijgen aan de Top-3 fabrikanten. Op het gebied van fotografie zijn ze er nog niet (ondanks de absurd hoge scores van DxOMark) en ik vind de foto’s van de Mate 20 Pro wel mooier dan die van deze Mi 9. Echter zit er wel een flink prijsverschil tussen die 2 smartphones. Dankzij automatische HDR en Ai is de kwaliteit van de foto’s wel goed omhoog gegaan sinds de Mi 6 uit 2017. Xiaomi smartphones moeten nu nog beter verkrijgbaar zijn met de opening van hun Nederlandstalige webwinkel: www.mi.com/nl. De fysieke Nederlandse winkel gaat er nog wel komen, maar men is nog hard bezig met het bepalen van de perfecte locatie.
De telefoon is een aanrader voor iedereen die geen €700-1200,- over heeft voor een smartphone, maar wel met het nieuwste van het nieuwste wil rondlopen. Bij Xiaomi moet je er echter wel rekening mee houden dat de eerste kopers van een gloednieuwe smartphone te maken kunnen krijgen met kleine bugs (zoals een camera app die af en toe niet reageert en waarbij PUBG wat lags kan laten zien). Deze zaken zijn vaak na 1-2 maanden na de release volledig opgelost. Naast deze zaken is het OS erg stabiel en ik ben blij dat ik de telefoon enkele weken mocht lenen van mijn schoonzus.
De plus en minpunten zijn hieronder te lezen en alles bij elkaar kom ik uit op een score van 4 uit 5 sterren voor de Xiaomi Mi 9!
Eindscore
De accu redt het maar net tot het einde van de dag.
Geen IP waarde, waardoor je voorzichtig moet zijn met water.
Door de notch zijn er slechts enkele notificaties zichtbaar.
De vingerafdrukscanner herkend mijn vingers niet altijd even goed.
De camera steekt best wel ver uit de behuizing.
Geen RGB notificatie led, maar slechts een wit ledje.
Beveiliging: Sommige applicaties vragen wel erg veel rechten (MiVideo) en BT is altijd te detecteren voor voorbijgangers.
Geen optische beeldstabilisator en de elektronische stabilisator werkt niet altijd even goed.
Geen minpunt, maar houd er rekening mee dat het een grote smartphone is om vast te houden en geen 3,5mm jack.
Zeer concurrerende prijs.
Met Second Space, kun je eenvoudig je werk en privé gescheiden houden.
Prachtig full-screen design.
De Global build is stabiel genoeg voor dagelijks gebruik in NL, waardoor de Xiaomi.eu rom niet meer per se nodig is.
De processor is erg snel en je kan er weer een tijd mee vooruit.
Uit het verleden is gebleken dat Xiaomi haar smartphones lange ondersteuning geeft (3-6 jaar).
Vingerafdrukscanner onder het scherm.
Ik vind Miui een prettig systeem, waarin veel interessante aanpassingen zitten.
Met de camera’s kun je overdag en ‘s avonds goede foto’s maken.
Xiaomi is eindelijk gevestigd in de Benelux!
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:
Gigabyte Aorus H5 Gaming headset | Aorus K7 keyboard |