Cooler Master is een merk dat voor veel IT’ers zeer bekend in de oren klinkt. Toen ik nog een jonge Kiswum was (1998/1999), begon ik met het bouwen van pc’s bij de lokale computerboer. In die systemen zaten bijvoorbeeld een Matrox of nVidia videokaart, Creative geluidskaart en een 3Com 10/100 pci netwerkkaart. De grootste overeenkomst van die pc’s was een cpu fan van het merk Cooler Master om de Intel Pentium II/III, Intel Celeron of AMD K6-2 processor koel te houden. Voorheen was het merk vooral binnenin een computerkast te vinden, maar de laatste jaren prijkt het logo ook op onder andere toetsenborden, muizen en behuizingen.
Het laatste jaar probeer ik mijn kennis uit te breiden door verschillende hardware producten te testen zoals monitoren en PC-Sticks. Er staan nog een aantal producten op mijn to-do-list zoals een mediaspeler, muis, robot stofzuiger laptop en een computer behuizing.
Enkele weken geleden ontving ik de Cooler Master MasterBox K500L en kon ik aan een nieuw avontuur beginnen. De behuizing is een week geleden aan de wereld getoond en met deze review probeer ik zoveel mogelijk vragen te beantwoorden die sindsdien zijn ontstaan. Is de voorkant van plastic, hoeveel ruimte is er voor de hardware en in hoeveel kleuren kunnen de fans worden veranderd?
Ik wil bij deze Cooler Master bedanken voor dit reviewexemplaar.
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van verkleinde foto’s. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten, door erop te klikken.
Globale verkoopprijs bij publicatie: +/- €60,-
Hier is mijn unboxing video terug te vinden:
De doos van een behuizing wordt niet vaak op de foto gezet en in dit geval is dat ook niet zo gek. De bruine kartonnen verpakking is vrij basic. Aan de voorkant is een illustratie van de kast te zien en aan de zijkant staan de specificaties van de kast afgedrukt. Bij het openen van de doos is de behuizing in een plastic zak ingepakt en zorgen twee dikke piepschuim randen ervoor dat de kast stevig in de verpakking zit. In de doos ligt verder een handleiding en garantieboekjes.
Hier zijn de uitpakfoto’s van de behuizing:
In de behuizing zijn de twee meegeleverde front fans voorzien van een Y-kabel / splitter zodat ze met 1 IDE aansluiting van stroom worden voorzien. Het is ook mogelijk om de Y-kabel los te halen en de 3 pins ventilatoren direct op het moederbord aan te sluiten. Uiteraard moet het moederbord over voldoende aansluitingen bezitten om dat mogelijk te maken. Bij het gebruik van een standaard koeler, moet daardoor rekening worden gehouden met vier cpu/case fans aansluitingen. In het compartiment van de voeding, is een zak te vinden met schroefjes, moederbord spacers voor een ATX kast en ongeveer 10 kabelbinders (tiewrap).
Inhoud van de doos:
• 1 x Cooler Master MasterBox K500L ATX behuizing
• 1 x Y-kabel van 3x fan naar IDE aansluiting
• 1 x Zak met schroefjes, moederbord spacers en kabelbinders.
• 1 x Handleiding en garantieboekjes
Wat men van de voorkant vindt is een persoonlijke keuze en ik houd wel van dit model. Het afneembare paneel heeft diverse hoeken om de kast een eigen vorm te geven. In eerste instantie zal het doorzichtige gedeelte van de paneel in het oog springen. Men zal er waarschijnlijk vanuit gaan dat de gehele voorkant van plastic is, maar ik kan gerust aangeven dat dat niet het geval is. De voorkant is namelijk voorzien van een metalen filter dat verwijderd en schoongemaakt kan worden. Hierdoor is er genoeg luchttoevoer voor de 2 meegeleverde ventilatoren. Helaas zijn de fans en de 2 licht strips niet voorzien van RGB verlichting, maar Cooler Master moet uiteraard ergens op bezuinigen. Door die keuze zal de voorkant altijd rood gekleurd zijn. De MasterBox K500 kast heeft overigens wél RGB als je dat liever prefereert.
Boven het paneel is een I/O frontpanel aangebracht. Deze is voorzien van een “Cooler Master gevormde” aan-/uitknop dat blauw oplicht (de versie met een doorzichtige zijkant wordt op de productfoto’s rood weergegeven). Op het I/O frontpanel zit ook een resetknop, hoofdtelefoon + microfoon aansluiting, 2x USB 3.0 aansluitingen en een HDD activiteiten LED. Onder het paneel is een klein mesh rooster zichtbaar.
De behuizing heeft 4 stevige voeten die de contouren van de kast volgen. De voorste 2 voeten sluiten netjes aan, aan het afneembaar frontpanel. Verder is de onderkant voorzien van een afneembaar metalen filter. Het filter bevindt zich aan de buitenkant van de kast en zorgt ervoor dat er vanaf die zijde geen stof bij de voeding kan komen. De nokjes houden het filter op zijn plek, echter kan het filter snel van de nokjes losschieten als de kast wordt opgepakt en goed wordt bewogen. Houd het filter dus goed in de gaten bij het verplaatsen van de kast.
De bovenkant van de kast is voorzien van een metalen filter dat op z’n plaats wordt gehouden door een magneet. Het magneet is sterk genoeg om het filter op de behuizing te laten zitten, maar niet zo sterk dat het nadelig is voor de hardware in de kast. Onder het filter is plek om 2x 120mm fans te plaatsen.
De behuizing is voorzien van 2 metalen zijpanelen. Als je liever een doorzichtig kunststof paneel wil hebben, dan zou je voor deze versie kunnen kiezen: MCB-K500L-KANN-S00 (link naar de CM productpagina).
Aan de achterkant is een 120mm fan door het rooster goed zichtbaar. Deze fan heeft geen LED verlichting, maar kan zonder problemen worden vervangen door een ander 120mm exemplaar. links van de ventilator ophanging is ruimte voor het I/O shield dat in verbinding staat met het moederbord. Daaronder zijn 7 brackets die in dezelfde zwarte kleur zijn gespoten als de kast. Daarnaast is ruimte vrijgemaakt voor een luchtrooster. Ten slotte is er aan de achterkant ruimte voor de voeding. Door een frame en 2 duimschroeven kan de voeding eenvoudig in en uit de kast worden gehaald.
Hieronder zijn een aantal close-up foto’s te zien:
Bij het verwijderen van de zijpanelen kun je aan de slag het bouwen van een pc. Het uitzicht is overzichtelijk en je kunt overal goed bij. In de hoekjes voel je een scherp randje, maar dat mag geen naam hebben. De interne schijven kunnen op diverse plekken worden geplaatst, waaronder in de 2 uitschuifbare trays die via de achterkant te bereiken zijn. Een 2,5″ harde schijf kan op een speciale houder worden geplaatst. Die houder kan met 1 duimschroef op diverse plekken in de kast worden vastgezet.
De voeding valt geheel weg in de behuizing en daardoor zal het eenvoudig zijn om de meeste voedingskabels weg te werken. Tussen het frame en het paneel is ruim 2cm beschikbaar, waardoor het geen probleem hoeft te zijn om een voedingskabel langs het frame te laten lopen. Cablemanagement in de kast is sowieso prima geregeld. Er zijn namelijk veel ophangpunten om de kabels aan vast te maken. Het enige punt dat hierbij verbeterd kan worden, dat zijn de huidige openingen in het frame. Met rubberen flappen voor de openingen kan ervoor worden gezorgd dat de kabels nauwelijks zichtbaar zijn, als die achter het frame zijn geleid. Echter moet je hier wel de prijs van de kast in ogenschouw nemen. Je kunt niet verwachten dat alle foefjes van duurdere kasten ook verwerkt zijn bij dit soort budget (gaming) kasten.
In het verleden had je in elke kast metalen frames achterin de kast om een bracket tussen te schuiven. Bij deze kast zijn die frames niet aanwezig, waardoor er ruimte tussen de brackets ontstaat. Hierdoor is de afwerking minder fraai en dit is ook bij duurdere (Cooler Master) behuizingen zichtbaar. Waarschijnlijk zijn alle brackets van hetzelfde formaat, maar met de huidige trend (om de metalen tussenstukken weg te laten) zou het mooier zijn om de brackets daarop aan te passen en dus wat breder te maken. Daarnaast ik mis bij de brackets duimschroeven om een kaart stevig vast te zetten. Het is jammer dat daarvoor een kruiskop schroevendraaier erbij gepakt moet worden.
Inhoud van de kast:
- Moederbord: Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0
- CPU: Intel Pentium Gold G5500
- Geheugen: Corsair Vengeance LPX CMK16GX
- Opslag: Intel 600p 256GB M.2
- Opslag: (Seagate) Samsung Momentus ST1000L 1TB
- Videokaart: Gigabyte GeForce GTX 1050 OC 2G
- Koeler: Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
- Voeding: Cooler Master MasterWatt 550
Hier zijn de foto’s van het eindresultaat en tevens min nieuwe werkplek terug te vinden. Als je ervan houdt om van de ingebouwde verlichting te genieten, dan kun je waarschijnlijk beter voor de versie met acryl paneel te kiezen. Op de onderstaande foto’s is het eindresultaat terug te vinden waarbij het moederbord, toetsenbord en koeler dezelfde kleur kunnen tonen. Zoals aangegeven verlichten de ventilatoren en lichtstrips aan de voorkant niet mee met de RGB kleuren van de overige producten. Op dit model is alleen een rode verlichting beschikbaar.
Links
• Hier is de directe link naar de Cooler Master MasterBox K500L.
• Nieuwsartikel op Tweakers van de behuizing.
• Nieuwsartikel op Hardware.info van de behuizing.
Een behuizing gaat vaak een computerleven mee en daardoor vervang je die niet erg vaak. Het is dus van belang dat je een pc kast vooraf kan zien of op basis van een duidelijke review de juiste keuze kan maken. Met deze review hoop ik dat je de juiste informatie hebt gekregen om een gedegen keuze te maken. De behuizing kent weinig minpunten, maar ik wil wel een aantal punten noteren die de koper vooraf al weet, maar alsnog goed zijn om te benoemen. Deze punten zijn hoe dan ook goed om rekening mee te houden.
Zo is het direct zichtbaar dat er geen rubberen flappen zijn om de bekabeling netjes doorheen te voeren. Hierdoor bestaat de kans dat er kabels achter de backplate zichtbaar zijn. Persoonlijk vind ik het ook jammer dat er geen 5,25″ dvd speler in de kast past. Dit is iets dat steeds vaker voorkomt behuizingen. De laatste keer dat ik een film, backup of game op een cd/dvd afspeelde is slechts enkele maanden geleden geweest. Echter zal dit voor andere gebruikers vele jaren geleden zijn geweest waardoor de noodzaak voor een dvd speler een stuk minder is geworden. Een externe USB dvd speler zal voor mensen zoals ik, een uitkomst zijn.
Doordat er geen metalen frames meer achterin de kast zitten, ontstaat er loze ruimte tussen de brackets. Het zou mooier zijn geweest als deze netjes tegen elkaar aan zitten. Hierbij mis ik tevens duimschroeven om een kaart stevig vast te zetten. Bij dit model moet je de schroeven ouderwets met een schroevendraaier losmaken.
De kast is voorzien van diverse stoffilters, waarbij het filter onderin de kast niet altijd goed blijft zitten. Het filter aan de bovenkant is overigens een positieve verrassing. Deze is namelijk voorzien van een magneet dat sterk genoeg is om het filter op z’n plek te houden, maar geen gevaar zal vormen voor de spullen in de kast.
Het is tevens een dikke plus dat er drie fans worden meegeleverd, echter zijn deze niet voorzien van een RGB led. Één exemplaar heeft geen ingebouwde LED en de andere twee fans hebben “slechts” een rode led. De ventilatoren zijn uiteraard eenvoudig aan te vervangen, zodat RGB ‘fans’ alsnog op hun wenken kunnen worden bediend. Het enige dat dan nog rood blijft zijn twee lichtstroken aan de zijkant van het frontpanel.
Onderin de kast is ruimte geserveerd voor een voeding waardoor deze onzichtbaar wordt van buitenaf. Dankzij de vele haakjes aan het frame en de opgeborgen voeding, is cablemanagement prima uit te voeren. De kast heeft veel mogelijkheden om fans van diverse formaten op te hangen en op de meeste punten kan een ventilator tot een centimeter verschuiven voordat het wordt vastgezet. Dankzij de fans en de open voorkant (ja, de voorkant is van metaal en niet van kunststof), kan er voldoende lucht in de kast komen. Hierdoor kan de lucht zonder problemen door de kast verplaatsen. Tenslotte is het goed om te weten dat er tussen het paneel en het frame voldoende ruimte is om een voedingskabel te laten lopen.
Voor zo’n €60,- krijg je een zeer complete kast waarbij eigenlijk niets ontbreekt. De eindscore is dus een volle 5 punten, want ik verwacht niet dat het veel beter kan in dit budget.
Ok, wellicht zou het voor sommige interessanter zijn om de variant met doorzichtig kunststof paneel aan te schaffen .
Eindscore
Het stoffilter, onderin de kast, kan snel los gaan bij het verplaatsen.
Er worden geen duimschroeven meegeleverd bij de brackets, bij de zijpanelen zijn deze wel aanwezig.
De koeler + strip laten slechts rood licht zien en geen andere kleuren.
Geen rubberen flappen in het frame aanwezig, om gaten te dichten.
Loze ruimte tussen de brackets.
Zeer volledige kast voor zo’n €60,-.
Drie meegeleverde fans, waarvan twee zijn voorzien van een rode led.
Drie metalen stoffilters, waarbij het bovenste stoffilter is voorzien van een magneet.
Voldoende ruimte voor kabels tussen het frame en zijpaneel.
I/O frontpanel inclusief 2 USB 3.0 poorten.
Een eigen compartiment voor de voeding.
Veel inbouw mogelijkheden voor je 3,5″ en 2,5″ drives.
Voldoende ruimte om een 240mm fan en/of meerdere 120mm fans te plaatsen.
De lucht kan zich prima in de kast verplaatsen.
Bij het plaatsen van ventilatoren zijn richels te gebruiken om een fan een centimeter te verschuiven.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:
Xiaomi Mi A1 | Philips LED Ceiling Lamp |