Bullitt Mobile Ltd. heeft diverse telefoon merken onder hun dak zitten waaronder Kodak, JCB phones en CAT (Caterpillar). Het zijn niet de meest bekende merken in smartphone-land, maar vermoedelijk is CAT het meest bekend onder de jongeren. CAT is vooral bekend vanwege het gereedschap (lees: dikke voertuigen) van bouwvakkers en wegenbouwers: Asfalteermachines, graafmachines, walsmachines en dumptrucks. De 30+’ers zullen Kodak nog vooral kennen van de fotorolletjes.
In de smartphone industrie is CAT sinds vorig jaar een stuk bekender geworden toen o.a. Tweakers de S60 van dichtbij bekeek. Die smartphone werd vooral bekend doordat het is voorzien van een infrarood camera van het merk: Flir. Tijdens de IFA van dit jaar, heb ik de stand van CAT weer bezocht en daar kon ik de S31 en de S41 van dichtbij bekijken. Bij de standhouder vroeg ik of er plannen zijn om de opvolger van de S60 (vermoedelijk S61) snel uit te brengen. Helaas was die informatie op dat moment nog niet bekend of mocht men het nog niet bekend maken.
Na het event kreeg ik van CAT de vraag of ik de CAT S41 wilde lenen voor een review. Het is een smartphone die ik niet snel in handen zal krijgen en daardoor ging ik graag in op het aanbod.
Bij het plaatsen van de eerste foto’s op social media, kreeg ik van een aantal vrienden de vraag wanneer de review af zou zijn want ze waren erg geïnteresseerd in dit toestel. Deze enthousiasme had ik niet verwacht en deze vrienden zouden zo’n telefoon niet specifiek voor het werk nodig hebben. Met deze review probeer ik al hun vragen beantwoorden. Het lijkt er op dat de telefoon niet alleen is voorgelegd voor bouwvakkers, maar ook voor mensen die een robuuste telefoon zoeken.
Één ding lijkt op voorhand al duidelijk zijn. Het design is niet sexy, maar daarvoor krijg je waarschijnlijk een zeer stevige telefoon voor terug. Hoe goed presteert deze Caterpillar in de praktijk? Is de software volwassen genoeg of kun je beter een mid-range / high-end smartphone met een stevige UAG of Otterbox hoes aanschaffen?
- Inleiding
- Uitpakken
- Ontwerp
- Beeldkwaliteit
- Hardware & Benchmarks
- Accu
- Software
- Camera
- Specificaties & Fotogalerij
- Extra informatie en links
- Tot slot
- Reacties
Om de review sneller te laten laden, is er gebruik gemaakt van thumbnails. De meeste foto’s en plaatjes zijn te vergroten door er op te klikken.
Laatst gebruikte firmware versie: LTE_D0201121.0_S41_0.026.00
Globale prijs bij publicatie: €450,-
De verpakking is stevig en ziet er, dankzij de two-tone kleuren, stoer uit. Op de zijkant van de doos zie je enkele unieke kenmerken van de S41 smartphone zoals de valbestendigheid van 1,8m en de dikke 5000mAh accu. Aan de achterkant is een sticker aangebracht met enkele specificaties over de SAR waarde en 4G banden.
Bij het openen van de doos zie je als eerste de telefoon liggen. De voorkant van de telefoon is voorzien van een tijdelijke screenprotector. Onder de telefoon ligt een kartonnen vak die uit de verpakking gehaald kan worden. Daarin bevinden zich een 9H screenprotector en een handleiding. Onderin het doosje zitten 2 compartimenten waar de USB kabel, USB OTG kabel, hoofdtelefoon en EU adapter in liggen.
De inhoud van de doos:
- 1 x CAT S41 telefoon
- 1 x USB kabel
- 1 x USB OTG kabel
- 1 x EU adapter
- 1 x Hoofdtelefoon
- 1 x Handleiding
- 1 x 9H Screenprotector
Hieronder is een unboxing filmpje van een andere gebruiker te bekijken:
De telefoon ziet er stevig uit alsof het tegen een flinke oplawaai kan. Ik heb het niet getest en zal het daardoor moeten doen met het robuust uitziende uiterlijk en de specificaties die de fabrikant opgeeft. De S41 is voorzien van een Gorilla Glass 5 glasplaat, IP68 waarde en het omhulsel is gemaakt van rubber, waardoor de telefoon een klap goed zou kunnen weerstaan. De telefoon lijkt te buigen als je een lichte druk op de randen zet. Dit kan erop wijzen de telefoon meebuigt bij een val. Een interne metalen frame zou ervoor moeten zorgen dat de telefoon niet doorbreekt bij een hoge belasting. Ik heb bij de leverancier om foto’s gevraagd om het binnenwerk weer te geven. Als deze binnen zijn, dan zal ik de review van een update voorzien.
De omvang van de telefoon is aan alle kanten erg fors. Ondanks het gewicht en formaat is de telefoon goed vast te houden. Dit wordt vooral veroorzaakt door de stroeve en rubberen buitenkant. De glasplaat ligt verzonken in het frame, waardoor je een opstaande rand hebt. De achterkant is redelijk vlak, waardoor de camera niet buiten de body uitsteekt. De cover kan niet zonder gereedschap worden verwijderd, waardoor de accu niet zomaar kan worden vervangen.
Bovenin het scherm is het logo van CAT zichtbaar met daarnaast een 8MP camera, (bel)luidspreker en de RGB notificatie LED. Onderaan het scherm zijn drie rubberen knoppen te vinden. Van links naar rechts zijn dat: een driehoekige terug knop, ronde Home knop, en een vierkante Historie knop. De knoppen bevatten geen trillende feedback of achtergrondverlichting. Een trillende feedback zal overigens niet nodig zijn bij deze duidelijk voelbare knoppen. De volume- en aan-/uitknop zijn overigens niet heel goed te onderscheiden van elkaar. Voor je vingers lijkt het 1 grote knop te zijn. Tevens zou het prettiger zijn om de aan-/uitknop onder de volume knoppen te plaatsen, zodat je de telefoon eenvoudiger met je duim kunt ontgrendelen. Dankzij de software is het gelukkig wel mogelijk om de telefoon te ontgrendelen met 2 tikken op de homeknop.
- De rechterkant is voorzien van een aan-/uit knop en een volumeknop.
- De linkerkant is bestemd voor de SD kaart, dual simkaart tray en een programmeerbare knop.
- De onderkant is voorzien van een Micro USB poort achter een klep, een microfoon en een mono speaker.
- De bovenkant heeft een 3,5mm hoofdtelefoon ingang achter een klep een uitsparing voor de microfoon.
- Aan de achterkant van de telefoon zijn de 13MP camera en de LED verlichting te vinden.
Het 5″ IPS LCD scherm heeft 1920×1080 pixels en een PPI waarde van 441. De individuele pixels zijn voor de meeste mensen niet waar te nemen. De kleuren zien er goed uit en het scherm kan vanuit alle hoeken goed worden bekeken. Via een slider kan de lichtintensiteit eenvoudig hoger en lager worden gezet. De verlichting kan uiteraard ook automatisch worden aangepast en dat werkt in praktijk prima. Het scherm wordt in stappen donkerder of lichter gemaakt en dat is wel te zien. Tenslotte is het scherm goed af te lezen op een zonnige dag.
Als het scherm onder water is, dan kan het niet volledig worden bediend. Als je met de telefoon in de regen staat of onder de douche zou staan, dan is de telefoon goed te bedienen. Bij andere waterdichte telefoons merk je dat de druppels worden geregistreerd als aanrakingen. De CAT S41 kan beter omgaan met aanrakingen van je vingers of waterdruppels. Het is mij ook opgevallen dat het scherm veel stof aantrekt. Het kan door de screenprotector worden veroorzaakt, maar ik vermoed dat dit het gevolg is van de rubberen rand. Gelukkig kun je de smartphone onder de kraan houden om het stof weg te spoelen.
De telefoon wordt aangedreven door een 16nm octa-core processor van MediaTek. De MediaTek Helio P20 (MT6757) is een 64 bit processor met 8 cores en heeft een maximale kloksnelheid van 2,3GHz voor 4 A53 cores en de overige 4 cores zitten op maximaal 1,6GHz. De processor kan dual-channel LPDDR4x geheugen aan, met een maximale snelheid van 1600MHz.
De grafische beelden komen van een ARM Mali-T880 MP2 GPU op maximaal 900MHz.
Bij het berekenen van de score, zijn de benchmarks 12 keer uitgevoerd. De hoogste en laagste scores zijn uit het overzicht gehaald zodat er een gemiddelde van 10 runs overblijft.
Klik op het onderstaande overzicht om de specificaties van de geteste apparaten te zien.
De resultaten.
De mid-range MediaTek P20 ligt zeer dicht in de buurt van de mid-range Qualcomm Snapdragon 625 en 650 soc’s. Dit is een uitstekende resultaat voor de goedkopere MediaTek processor. De laatste jaren heeft MediaTek flinke stappen verzet om een van de grootste concurrenten: Qualcomm, bij te blijven.
De telefoon reageerde goed op mijn acties en ik merkte nauwelijks hick-ups/vertragingen tijdens het gebruik. De telefoon liep 1 keer vast in de 5-6 weken dat ik de telefoon heb getest. Om de snelheid goed te testen, heb ik een aantal spellen op de CAT S41 gespeeld. Bij het laden van de menu’s merkte je dat de processor of GPU het moeilijk had, maar in games ging het allemaal vrij soepel. De telefoon bleef overigens erg koel en dat is mede te danken aan de behuizing.
Van de aangegeven 3GB werkgeheugen kan 2,7GB worden gebruikt. Na het wissen van het werkgeheugen, neem het OS ongeveer 1,1GB in beslag. In de praktijk zal je merken dat er 700MB – 1GB vrij is aan werkgeheugen en dat is ruim voldoende om soepel door de telefoon te gaan.
De telefoon is voorzien van 32GB intern opslaggeheugen en dat kan worden aangevuld met een externe SD kaart (tot maar liefst 200GB). Van de 32GB wordt 9,5GB in beslag genomen door Android, standaard apps & data. De resterende 22,5GB kan de gebruiker naar eigen inzicht worden gebruikt voor apps, games, documenten, foto’s, filmpjes en muziek.
Update software
De nieuwste software zal normaal gesproken via OTA (automatisch Over-The-Air) naar de telefoon worden gestuurd. Tot op heden heb ik drie nieuwe updates ontvangen en de laatste kwam op 29 oktober binnen. Bij deze laatste update zijn enkele (onbekende) bugs opgelost en is de meest recente Android patch geïmplementeerd.
De telefoon draait op de vorig jaar uitgebrachte Android 7.0, maar dat weerhoudt CAT er niet van om de beveiliging up-to-date te houden. De meeste recente Android versie is niet altijd het belangrijkste. Persoonlijk vind ik het belangrijker dat smartphones zo snel mogelijk bugfixes en patches ontvangt. CAT heeft dat tot nu toe goed bijgehouden.
De telefoon is afgerond met Built versie: LTE_D0201121.0_S41_0.026.00
Hoofdscherm
De telefoon is voorzien van een kale Android versie met slechts enkele extra apps van CAT. Net als de meeste Android smartphones, is de CAT S41 voorzien van een appdrawer, met apps achter een hoofdmenu. Zoals je op de onderstaande afbeeldingen kunt zien, zijn er geen vreemde apps zichtbaar. De enige niet-standaard apps, zijn een antivirus programma en enkele CAT specifieke apps (App Toolbox en Share).
Het notificatie menu kan tevoorschijn worden gehaald, door van boven naar beneden te schuiven. In eerste instantie zijn alleen de meldingen, tijd en enkele quick settings zichtbaar. Als het menu nog verder naar beneden wordt getrokken, dan zijn daar alle quick settings zichtbaar samen met de slider om de achtergrondverlichting van het scherm aan te passen.
Speciale instellingen
De telefoon is voorzien van een speciale hardware knop. Hieraan kun je 2 acties verbinden. Kort indrukken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een app wordt opgestart, bijvoorbeeld Spotify, de camera of een navigatie. Lang indrukken kan bijvoorbeeld de zaklamp of een plattegrond-app opstarten.
De telefoon heeft een bijzondere feature waar de USB-OTG kabel van pas komt. Je kunt de telefoon namelijk inzetten als Powerbank. Het enige dat je daarvoor moet doen, is de S41 te verbinden met een andere smartphone om het op te laden. Op de S41 kun je aangeven tot hoe ver hij mag ontladen. Hierbij mag de CAT tot maximaal 20% worden ontladen, zodat je niet zonder stroom komt te staan.
Verbindingen
De telefoon ondersteunt de standaard verbindingen zoals wifi, GPS en Bluetooth.
Wifi
De telefoon kan gebruik worden gemaakt van een wifi verbinding op het 2,4GHz en 5GHz netwerk. De verbinding met de router is goed en stabiel. Het is op diverse locaties geen probleem geweest om te verbinden met het netwerk. Ik heb wifi gebruikt om foto’s te uploaden. De verbinding is daarbij de gehele tijd goed gebleven. De telefoon kan zonder problemen met een router verbinden als deze 50-70 meter verderop staat. Het valt vooral op dat er geen gebruik gemaakt kan worden van wifi-AC. In deze prijsklasse is dat al langere tijd de standaard.
GPS
Dit zijn de instellingen die gebruikt kunnen worden:
- Alleen apparaat: Alleen de interne GPS module
- Accubesparing: Alleen wifi en mobiele netwerken
- Nauwkeurig: GPS, wifi en mobiele netwerken
De testen zijn uitgevoerd met het profiel: Alleen apparaat.
GPS werkt binnenshuis prima en na ongeveer 10 seconden is het al mogelijk om te starten met navigeren. Buiten de deur werkt de GPS nog sneller en is het binnen enkele seconden al mogelijk om te navigeren. Met enkele navigatiesystemen is bekeken hoe accuraat de GPS is en waren de snelheden accuraat en waren geen vreemde snelheden te zien.
Bluetooth
Bluetooth en MediaTek lijkt niet altijd zonder problemen te werken. Ik heb de telefoon getest met een nieuwe autoradio en een smartwatch. De smartwatch is getest met 4 verschillende telefoons en daarbij merkte ik dat de verbinding alleen met deze CAT S41 niet in orde was. Het is vaak voorgekomen dat de communicatie onderling niet opgezet kon worden, terwijl er al een handshake had plaatsgevonden. Dit heb ik regelmatig voorbij zien komen bij telefoons met een MediaTek processor.
De verbinding met de autoradio lijkt wel in orde te zijn, echter heb ik deze test slechts enkele keren uitgevoerd. Het afspelen van muziek en bellen via BT met de autoradio, ging zonder problemen.
Bellen
T-Mobile is de provider die tijdens deze review is gebruikt. Tijdens het testen is de verbinding van de telefoon net zo goed gebleven als bij andere telefoons. Bellen gaat zonder problemen en de handsfree functie is gemakkelijk in te schakelen tijdens een telefoongesprek. Bij het handmatig activeren van de handsfree functie, ben ik luid en duidelijk te horen aan de andere kant. Net als alle courante telefoons is het mogelijk om gebruik te maken van “smartdialing”, zodat je door middel van een naam of een gedeelte van het telefoonnummer, een contactpersoon snel kan opzoeken.
Internet
De internet snelheid is met ongeveer 100Mbit erg goed in de omgeving van Eindhoven. Doordat alle 4G banden van de Benelux gebruikt kunnen worden, moet het 4G ontvangst voor iedereen optimaal zijn. Als 4G niet beschikbaar is, dan kan er vaak nog via het tragere 3G netwerk gebruik worden gemaakt van het internet.
Luidspreker
Aan de onderkant van de telefoon wordt gebruik gemaakt van 1 speaker. Hier komt een heerlijk vol geluid uit. De behuizing zorgt ervoor dat het geluid niet blikkerig is, maar lekker vol. De speaker kan harder dan veel andere telefoons om geluiden/muziek mee af te spelen. Door de stand van je hand bestaat de kans dat het geluid gedeeltelijk wordt gedempt door je handpalm.
De telefoon is voorzien van een niet-verwisselbare Li-Ion 5000 accu. Tijdens het testen is er gebruik gemaakt van één simkaart en stond het volgende continu aan: Wifi, GPS en Bluetooth. De telefoon synchroniseerde met 2 Gmail accounts, 2 Hotmail accounts, Whatsapp, Skype, Facebook Lite, Tapatalk, LinkedIn en Buienalarm.
Met deze zaken ingeschakeld, had de telefoon aan het einde van de dag (van 07.00-23.00 uur) vaak zo’n 50-60% over bij een On-Screen-Time van ongeveer 4 uur. Het resultaat hiervan is redelijk voor een accu van deze capaciteit. De telefoon gaat bij normaal gebruik ongeveer even lang mee als bijvoorbeeld de Xiaomi Redmi 4 Pro. Bij normaal gebruik kom ik op een gebruik van minimaal twee dagen en dat vind ik erg prettig en zo hoort het wat mij betreft ook.
Normaal / veel gebruik na ongeveer 16 uur (1 dag)
Veel gebruik na ongeveer 36 uur (2 dagen)
(Statistische benchmarks voor accu’s zijn interessant om de kracht te meten, maar het is voor mij geen richtlijn om de accuduur te bepalen. Werkelijke accuduur is namelijk onderhevig aan veel verschillende invloeden van buiten).
Accutest door middel van de GFX en PCMark app
Foto’s
De telefoon kan redelijke kiekjes maken, maar CAT heeft hier niet de focus op gelegd. Over “focus” gesproken, daarin is de telefoon helaas niet altijd snel en daardoor maak je veel vaker slechte foto’s als je niet uitkijkt. Als je een stabiele foto hebt gemaakt, dan is de kwaliteit wel goed te noemen. De kwaliteit is vooral te vergelijken met de nieuwste budget/mid-range smartphones van zo’n €200,- (op de Europese markt). Doordat de focus niet altijd optimaal is, komt het vaak voor dat je snelle bewegingen niet goed vast kan leggen.
De camera app heeft voldoende instellingen, waardoor je de ISO waarde, resolutie, ruis, helderheid en scène aan kunt passen. Het is niet mogelijk om panorama foto’s te maken, maar andere standaard zaken zoals HDR en een burstmodus zijn gelukkig wel aanwezig.
Fotograferen in het donker is niet aan te raden, de foto’s zijn dan namelijk vaak wazig en daardoor erg onduidelijk. De avondfoto’s met flitser zijn ook niet goed te noemen. Fotograferen zonder al te veel licht is voor veel smartphones een probleem. Voor de beste avond foto’s, moet je eigenlijk bij een high-end smartphone reeks zijn. Het ene merk is er sterker in dan het andere, maar in de prijsklasse van deze S41 mag je wel een stuk meer verwachten.
Hier zijn enkele screenshots van de camera instellingen:
Avondfoto’s:
Avondfoto’s, flitsertest:
Frontcam
De kwaliteit en snelheid om foto’s te maken met de frontcam lijkt beter te zijn dan de camera aan de achterkant. Op papier laat de lens meer licht door dan de hoofdcamera en dat is best wel opvallend (aperture F2.0 vs F2.2). Voor social media kiekjes zou het op zich wel kunnen en videobellen zou ook duidelijk genoeg zijn.
Filmen
De kwaliteit van de filmpjes is overdag prima, maar ook in dit geval moet je niet teveel foefjes verwachten. Er kan geen gebruik worden gemaakt van een optische of digitale stabilisator. Het beeld verloopt verder wel goed en de telefoon lijkt het geluid prima uit de omgeving op te kunnen vangen (zelfs onder water).
Videotest 1: Camera test met kinderen
Videotest 2: Muziek maken
Videotest 3: Phantasialand – Taron
Videotest 4: Avond video
Videotest 5: Water test
OS: | Stock Android 7 |
Scherm formaat: | 1920 x 1080 pixels, 5″ (~441 ppi) |
Scherm type: | IPS LCD capacitieve touchscreen, 16M kleuren, Gorilla Glass 5 |
Multitouch: | 10 vingers |
Chipset: | MediaTek MT6757, Helio P20 |
CPU: | 64 bits octa-core A53 8*2,3GHz |
GPU: | ARM Mali T880 |
SD card: | Micro SD (tot 2TB) |
Opslag geheugen (ROM): | 32 GB |
Werkgeheugen (RAM): | 3 GB |
Waterdicht: | Ja, Military Standard 810G + IP68 |
Hoofdtelefoon aansluiting: | Ja, 3,5mm |
Luidspreker: | Ja, mono |
Simkaart: | 2x Nano-sim |
3G Netwerk: | WCDMA 850/900/1900/2100 MHz |
4G Netwerk: | FDD-LTE 700/800/900/1800/1900/2100/2600MHz |
WLAN: | Wifi 802.11 a/b/g/n, 2,4GHz + 5GHz, Wifi Direct, DLNA, Wifi hotspot |
Bluetooth: | v4.1 |
NFC: | Ja |
Vingerafdrukscanner: | Nee |
USB: | Micro USB 2.0(MHL), USB On-the-go |
Camera (achterkant): | 13 MP, F2.2 aperture, autofocus, LED verlichting, PDAF |
Opties: | Geo-tagging, touch focus, HDR, burstmodus |
Video: | 1920 x 1080 Full-HD@30fps, filmen met LED verlichting |
Camera (voorkant): | Max 8MP, F2.0 aperture |
Opties: | Geo-tagging, touch focus |
Video: | 1080p Full HD@30fps |
Sensoren: | Snelheid, afstand, beweging, gyroscoop, nabijheid, licht |
Radio: | Stereo FM radio (via een bedrade hoofdtelefoon) |
GPS: | GPS, A-GPS, Beidou, GLONASS |
Formaat: | 152 x 75 x 12,85 mm |
Gewicht: | 218g |
Accu: | Niet verwisselbare Li-Ion 5000 mAh accu |
Kleuren leverbaar: | Zwart |
Led kleuren: | RGB LED (Rood, Groen, Blauw, Wit, Geel, Cyaan en Violet) |
Hier is een selectie van de gemaakte foto’s terug te vinden.
Links
Promotie video van de Cat S41
- Officiële CAT S41 productpagina
- Nederlandstalige handleiding downloaden (PDF)
- Aankondiging van de CAT S41 op Tweakers
- Aankondiging van de CAT S41 op Hardware.info
Deze stevige smartphone is niet alleen geschikt voor bouwvakkers, maar voor iedereen die zijn/haar telefoon weleens laat vallen. Voor mijn vrienden kan deze telefoon prima keuze zijn, hierdoor hoeven ze niet direct voor een high-end smartphone + stevige hoes te kiezen. De software is kaal en mede daardoor is de telefoon snel genoeg voor de massa. Veel standaard zaken zijn aanwezig zoals NFC, volledige 4G, Full-HD scherm en zelfs een 3,5mm hoofdtelefoon aansluiting.
De CAT S41 heeft echter een aantal nadelen en die beginnen bij de camera. De kwaliteit daarvan is minder goed dan je mag verwachten in deze prijsklasse. De focus van de camera is niet optimaal en de avond foto’s zijn dat evenmin. De foto’s die je overdag maakt zijn goed, maar zitten rond het niveau van €200,- smartphones. Het ontbreken van een vingerafdrukscanner en USB-C poort is jammer en ik vind dat je dit tegenwoordig in elke mid-range telefoon mag verwachten. De accu van 5000mAh zorgt ervoor dat je 2 dagen zonder problemen zal overleven, echter komt dit overeen met smartphones met een kleinere 3500/4000mAh accu. Ik verwacht dat er meer uitgehaald kon worden als er gebruik werd gemaakt van een zuinigere Qualcomm Snapdragon uit de 600 serie zoals de 626 of de oudere 650.
De stevige rubberen behuizing zorgt ervoor dat de telefoon tegen een flinke val kan. Dankzij de IP68 certificering kan de telefoon ook goed tegen stof en water. Enkele andere voordelen zijn de dual-sim kaart zodat je de telefoon voor het werk en privé kunt gebruiken. Als 32GB opslag niet voldoende is, dan kun je het upgraden met een Micro SD kaart.
De telefoon heeft een ingebouwde 5000mAh accu die dienst kan doen als powerbank. Met de meegeleverde USB-OTG kabel kun je andere apparaten tijdens een intensieve dag direct opladen.
De smartphone heeft plussen, maar ook duidelijke minnen. Voor €450,- verwacht ik meer dan een robuuste telefoon. De rest moet namelijk duidelijk beter zijn dan een hoog gepositioneerde budget-smartphone.
De CAT S41 krijgt een 7 oftewel 3,5 sterren.
Eindscore
De camera valt tegen voor een telefoon uit deze prijsklasse.
Geen vingerafdrukscanner om de telefoon snel en veilig te ontgrendelen.
In deze prijsklasse was het beter om gebruik te maken van een zuinigere Qualcomm Snapdragon processor uit de 600-serie om nog meer uit de accu te kunnen halen.
Een Micro USB aansluiting kan echt niet meer anno 2017, in elke smartphone moet een USB-C/lightning aansluiting zitten.
Geen ondersteuning voor het snellere AC wifi netwerk.
Positie van de aan- /uitknop is niet ideaal, deze zou een centimer of 5 lager moeten liggen. Op de hoogte waar je duim normaal gesproken ligt (voor rechtshandigen).
De telefoon is breed en dik en daardoor niet altijd prettig om vast te houden. Gelukkig is de grip wél voldoende.
Stevige telefoon die ook nog eens snel genoeg is voor veel mensen.
Deze MediaTek processor kan prima meekomen met Qualcomm. Je kunt er zelfs mee gamen.
Erg fijn zo’n ingebouwde powerbank!
De accu gaat meerdere dagen mee, maar het komt overeen met 3500/4000mAh smartphones.
Dual-sim.
SD kaart ingang.
Stock Android zonder bloatware en op het eerste gezicht krijgt de smartphone regelmatig beveiligingsupdates.
Heb je een vraag, zie je spelfouten of heb je andere opmerkingen? Stuur me een bericht of plaats een reactie.
Klik hier om meer van mijn uitgebreide reviews te bekijken of klik op een van de onderstaande foto’s om mijn recente reviews te zien:
EC Dream A9 Mini pc | Cooler Master Masterkeys Pro L RGB |